Jeep Cherokee är en SUV som det Chrysler-ägda företaget tillverkat sedan 1974. Jeep Grand Cherokee, som detta kapitel handlar om, är på hemmamarknaden klassad som en mellanklassmodell och här hemma som en stor SUV. Ofta är modellen kallad ”Amerikas Volvo V70” i Sverige på grund av den stora popularitet som modellen avnjöt under de första generationerna. Än idag är Jeep Cherokee en populär bilmodell och uppskattad för sina terrängegenskaper (fyrhjulsdrift) och goda komfort. Stolskomforten har ofta beskrivits som bland de bättre i sin klass.
På amerikanskt vis är bilmodeller ofta rikligt utrustade redan i basversion till skillnad från vad vi är vana vid i Europa och det gäller även Cherokee även om tillvalslistan har blivit längre med de två senaste generationerna. Den första modellen såg dagens ljus år 1992 och var tidstypiskt formgiven med skarpa linjer och hög markfrigång. Laredo samt Limited utgjorde de vanligaste utrustningspaketen varav den förstnämnda hade tygklädsel och manuell låda. Motorerna var antingen rak, sexcylindrig motor eller en V8-motor på 5,2 liter som senare växte under senare 1990-talet för mer effekt. Dessa modeller är ovanliga på vägarna idag. Den andra generationen (från 1999 årsmodell) skiljer sig från den första med större inner- och yttermått. Den fick också en utvändig uppdatering till årsmodell 2004 som främst rör frontpartiet. De vanligaste motorerna är bensindrivna men mellan åren 2002 - 2005 erbjöds också en Mercedes-tillverkad dieselmotor på 2,7 liter.
Den tredje generationen av Grand Cherokee lanserades 2005 och fick tillbaka skarpskurna linjer och med en kraftfull Hemi-motor på 5,7 liter som det mest påkostade motorvalet. Effekten låg på nära 360 hästkrafter och även om inte många exemplar såldes på den svenska marknaden så står den att finna för entusiasten. Den fjärde generationen presenterades till årsmodell 2011 och det som skiljer denna (förutom att det är en helt annan design) är ett betydligt mer följsamt chassi som även delas med Mercedes ML och även i detta fall är bilen vanligast med stora bensinmotorer, V6- eller V8-motor, men även en 3-liters dieselmotor finns som tillval på de europeiska marknaderna.