SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Vad är en miljöbil?

En miljöbil är en bil som drivs av bränslen såsom el, etanol, biogas eller andra förnybara drivmedel. Men en bil som drivs på bensin eller diesel kan även den klassas som miljöbil, om den är tillräckligt bränslesnål.

Alla miljöbilar på kvdbil.se uppfyller minst ett utav nedan krav:

  • Om bilen kan tankas med gas

  • Om bilen släpper ut mindre än 70 g CO2/1km

  • Om bilen är en elbil eller en laddhybrid

Dessa tre krav avgör vilka bilar som syns i filtreringen ”Miljöbilar” på kvdbil.se. Denna definition gäller även för våra exportregler.

Hur hittar jag en miljöbil på kvdbil.se?

Enklast hittar du en miljöbil genom att filtrera på Miljöbilar i listan för alla bilar som just nu ligger ute till försäljning. Därefter kan du välja vilken bilmodell som passar dig bäst, exempelvis kombi eller SUV.

Vad betyder de olika utsläppsklasserna?

Alla nya bilar klassas idag efter avgasutsläpp, för att veta vilken miljöpåverkan bilens utsläpp har på miljön. Det är utsläpp av koloxid (CO), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och partiklar som styr i vilken klass bilen hamnar i.

Enligt EU-bestämmelser hamnar bilen i antingen det som kallas Euro 5 eller Euro 6. Inom både Euro 5 och 6 finns flera underklasser med olika gränsvärden. Förutom dessa finns även klasserna El, Hybrid och Laddhybrid.

El: Elbilar har motorer som drivs av endast el.

Elhybrid: Bilar som har två energikällor, varav den ena källan är i form av ett förbrukningsbart bränsle och den andra källan är i form av ett batteri, en kondensator, ett svänghjul, en generator eller annan anordning som kan lagra elektrisk energi.

Laddhybrid: Bilar som klassas som elhybrider, men som även har möjlighet till extern laddning med el.

Euro 5: Infördes 2009 och blev obligatoriskt minimikrav för nya bilar som såldes i Sverige 2011.

Euro 6: Det finns flera olika klasser inom Euro 6 där Euro 6b är den vanligaste. Gäller för nya bilar från och med 2015.


Källor:
Transportstyrelsen
Bilsvar
Dieselnet

ContactIconKontakt