Visuell guide

Vilken bilbarnstol får plats i vilken typ av bil?

En fundering som ofta dyker upp hos nyblivna föräldrar när det kommer till att välja bilbarnstol är: ”får den plats i vår bil?”. Svaret på den frågan är troligtvis ja, men frågan är: hur mycket plats blir över? Vi har skapat en visuell guide där vi har installerat olika bilbarnstolar i tre vanliga bilstorlekar, för att ge dig en enkel översikt i ditt letande.

Hur vet jag om bilbarnstolen passar i min bil?

Att veta exakt hur mycket plats som finns i din bil är svårt. Men med vår guide nedan hoppas vi ge dig en bra översikt gällande hur bilbarnstolar får plats i olika typer av bilar. Vi har valt ut representanter för tre vanliga biltyper för att illustrera hur mycket plats som finns i en halvkombi, kombi och SUV.

Störst bil inte alltid mest rymlig

Större bil betyder mer plats för bilbarnstolen, eller? När vi valde att montera bilbarnstolarna i de olika bilarna visade det sig att det inte riktigt var just så. Vår föreställning om att SUV:en skulle ha tveklöst mest plats inuti visade sig inte stämma, då vi upplevde betydligt mer plats än väntat inne i kupén hos kombibilen. Och halvkombin då? Trots att bilen är betydligt mindre än de andra i testet tyckte vi även där hitta imponerande mycket plats – och insåg att både en och två bilbarnstolar får plats utan problem.

Guide: Vi visar bilbarnstolar i tre olika bilmodeller

  • I guiden har vi använt en Axkid ONE (beige) upp till ca 7 år (125 cm/23 kg) och en Axkid Minikid 2 (blå) ca 6 år (125 cm/25 kg). Axkid ONE installeras med ISOFIX och Axkid Minikid 2 är bältesmonterad.

  • För referens är Wictor, som hjälper oss att illustrera benutrymme, 186 cm lång.

Halvkombi

En halvkombi är en populär storlek för stadskörning och passar bra som en mindre familjebil. Kanske är det även så att du valt en halvkombi som andrabil till familjen? Här låter vi en Volkswagen Golf vara representant för halvkombi.

DSC 0058 Halvkombi Här testar vi i en halvkombi och har valt en Volkswagen Golf

DSC 0059 Halvkombi Med bilbarnstol bak finns fortfarande gott om benutrymme fram

DSC 0054 Halvkombi Går det att montera två bakåtvända bilbarnstolar i en halvkombi? Inga problem!

Kombi

Kombi är kanske din första tanke som dyker upp det är dags att leta familjebil? Det är en populär biltyp där balansen mellan utrymme inne i bilen och i bilens bagage är tacksam för dig som vill ha gott om plats för både barn och prylar. Här låter vi en Audi A6 vara representant för kombi.

DSC 0043 Kombi I kombin ser vi väldigt gott om benutrymme för den som sitter i passagerarsätet

DSC 0033 Kombi Även med bilbarnstolen i passagerarsätet är det bevämt med utrymme för Wictor som är 186 cm lång att sitta bak

DSC 0038 Kombi *När två bilbarnstolar är installerade i kombin finns det märkbart mer plats över än i halvkombin *

SUV

Tillsammans med kombi har SUV seglat upp som en alltmer populär familjebil de senaste åren. Med rymlig insida och bekväm höjd från körbanan blir det ett praktiskt val för dig som ofta åker längre sträckor. Här låter vi en Volvo XC60 vara representant för SUV.

DSC 0008 SUV Hur mycket plats är det för benen i SUV:en? Mitt emellan halvkombin och kombin

DSC 0009 SUV *Här finns plats för att vinkla bilbarnstolen till en mer lutande position, utan att kompromissa med benutrymmet i passagerarsätet *

DSC 0018 SUV Liksom i kombin finner vi gott om plats för två bilbarnstolar. Vi ser dock en liten skillnad i utrymmet. Kombin kniper förstaplatsen som mest rymlig då två bilbarnstolar är inkopplade bakom varandra

Lästips:

Så håller du barnen säkra och svala i bilen i sommar

Köpguide: Bästa familjebilen för sommaräventyret

Tips: Håll barnen glada i bilen i sommar

Gå tillbaka till "Res säkert med familjen"

Tillbaka till Nyheter

ContactIcon
Kontakt