SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Fem onödiga misstag som sliter på bilen

26 augusti, 2022

Att ha fel däcktryck, slarva med servicen eller hantera växellådan på fel sätt är några av de mest vanliga misstagen många gör med sin bil. Inför sommarens bilsemesterande har vi därför tagit fram en lista på vanliga missar och hur du undviker dem.

Sommaren står för dörren och många ger sig snart ut på vägarna för att ta sig till sommarhus, släktingar och badplatser. Samtidigt kan många glömma att kontrollera bilens skick. Nedan listar vi vanliga missar och tips på lösningar som förlänger både semesterglädjen och bilens livslängd.

1. Fel däcktryck

Att regelbundet kontrollera lufttrycket i bildäcken är en bra start för att minska risken för onödigt slitage. Både ett för lågt och ett för högt tryck kan slita på däcken. Ett för lågt tryck ökar dessutom bromssträckan och bränsleförbrukningen vilket gör bilfärden både osäkrare och mindre ekonomisk. Det rekommenderade lufttrycket står oftast i bilens instruktionsbok. Har du inte tillgång till den kan du även kika i bilens dörrkarm efter korrekt däcktryck!

2. Fel bil för dina behov

Om du kör många korta distanser på kall motor kan det i vissa fall vara en god idé att undvika en diesel- eller bensinbil. En bil som drivs av fossilt bränsle mår inte bra av kallstarter vilket i stället kan resultera i skadade avgasrör och förstörda dieselpartikelfilter. Satsa i stället en elbil som både är miljövänlig och passar bättre för kortare sträckor. Låter det drastiskt? Kör längre sträckor då och då och använd en elektisk motorvärmare på vintern för att minska antalet kallstarter.

3. Oregelbunden service

Det kan låta kontraproduktivt att lämna in bilen på verkstad för att undvika höga kostnader. Men faktum är att regelbunden service minskar risken för plötsliga och onödigt dyra ingrepp. Att lämna in bilen på verkstad en gång per år är en bra minnesregel. Vill du ta reda på just din bils serviceintervaller brukar det stå i det medföljande servicehäftet.

4. Oförsiktig växling

Att överanvända kopplingen i en manuell bil kan orsaka onödigt slitage. Undvik att hålla kopplingen nedtryck när du till exempel sitter i köer. Att frikoppla och använda bromsarna är betydligt mer skonsamt för din bil.

5. Tips för automatväxlad

Även automatväxlade bilar mår bra av en varsam hantering av växellådan. Om din automatväxlade bil är tungt lastad ska du undvika krypkörning. Det riskerar nämligen att slita ut lamellerna i växellådan. Hamnar du i bilkö ska du i stället låta det bli en lucka till bilen framför och gasa i omgångar.

Ett ytterligare tips: låt inte din bil stå i ”Park” utan att dra parkeringsbromsen, det kan resultera i att man får reparera eller i värsta fall byta ut växellådan.

Du bromsar för mycket eller för lite

Vissa bromsar för lite andra för mycket.

  • Problem: Bromsar för lite/för mjukt. Detta kan leda till ytrosten inte försvinner vilket i sin tur leder till att man kan behöva byta bromsskivorna.

    Lösning: Kör enligt hastighetsbegränsning och gör en kontrollerad inbromsning någon gång varannan vecka. På så vis underhåller du dina bromsskivor.

  • Problem: Bromsar för mycket/för kraftigt. Att väldigt ofta bromsa kraftigt kan också slita på bromsarna.

    Lösning: Planera din körning och förnya dina Ecodriving-kunskaper så ska du se att bromsbeläggen inte behöver bytas ut lika ofta.

Hitta din nästa bil
Se alla bilar

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Bara sex av tio vet att man kan få böter av att inte använda blinkers

5 mars, 2024

Livet med bil

Så förbereder du bilen inför vintern

14 november, 2023

ContactIconKontakt