SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Så förbereder du bilen inför vintern

14 november, 2023

Att alltid ha en snöborste och en isskrapa i bilen under årets kallare månader är vi många som har. Men har du koll på nedan tips?

Dubbelkolla bilens batteri

Var det längesen du bytte ditt bilbatteri? Om det gått längre än fem till sju år sedan senaste bytet kan det vara läge att byta ut det innan vintern kommer, eftersom batteriet laddas ur snabbare i kyla. Du kan även mäta din batterinivå på en verkstad om du är osäker.

Laga stenskott innan minusgrader

När det blir kallt ute kan ett litet stenskott på rutan leda till en stor spricka. Se därför till att hinna laga det före de första minusgraderna för att vara på den säkra sidan.

Kyla minskar trycket

Kylan minskar trycket i däcken. Om trycket är 2 bar i 20 grader visas trycket 1,8 bar om det är nollgradigt, enligt en däcktillverkaren Michelin. För att kompensera bör du därför lägga på 0,2 bar extra på fordonstillverkarens rekommendation om du fyller på luft inomhus. Är du däremot utomhus när det är kallt behöver du bara följa rekommendationerna.

Kontrollera vätskor!

Behöver du fylla på kylarvätskan inför vintern? Kolla också frostskyddet med en glykolprovare och fyll på vid behov. Glöm heller inte att kolla så att anti-kylarvätskan, som ser till att motorn inte fryser även de kallaste dagarna, fungerar som den ska.

Håll rutorna fria

Saknar du inbyggd motorvärmare eller möjlighet att parkera bilen i ett uppvärmt garage, då är sannolikheten stor att du behöver skrapa och borsta av bilen innan du kör iväg. Se därför till att alltid ha både isskrapa och en mjuk borste redo i bilen.

Förutom att skrapa dina rutor fria från frost och is är det viktigt att borsta bort eventuell snö från motorhuv och tak. Låter du snön ligga kvar på motorhuven riskerar du att den blåser upp på vindrutan när du kör, men även att snön på taket rasar ner över rutan vid hastig inbromsning.

Visste du att? Du kan faktiskt få böter om du inte tagit bort snö från taket innan du kör. Det räknas som vårdslöshet i trafik.

Trots skrapade rutor kan det ibland uppstå imma på insidan av vindrutan när du väl börjat köra. Du kan då sätta på värmefläkten i bilen eller öppna bilens fönster på glänt en stund när du kör för att få ut imman snabbare. För att minimera risken att imma uppstår från första början kan du regelbundet tvätta insidan av vindrutan, då imman lättare fäster på en smutsig ruta. Och du, se även till att din spolarvätska är frosttålig vintertid!

Skapa ett vinterkit till bilen

Sist men inte minst så finns det några saker som kan vara riktigt hjälpsamma att ha med sig i bilen under vintern, ett kit med bra-att-ha-saker. För bekvämligheten men framför allt för säkerhetens skull.

  • Isskrapa & mjuk borste

  • Extradunk med frosttålig spolarvätska

  • Låsspray (om du har en bil med vanliga lås)

  • Varm filt

  • Ficklampa

  • Startkabel

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Porsche 911 framröstad som tidernas snyggaste sportbil

3 juli, 2024

Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Byta till vinterdäck själv, så gör du: steg för steg

7 november, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

ContactIconKontakt