SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Resa med hund i bilen – det här gäller

5 juni, 2022

Funderar du på att ta med hunden på bilsemestern? Innan ni sätter er i bilen finns det dock några regler du bör känna till.

Intresset för att skaffa hund ökat explosionsartat, visar statistik från Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket. Här kommer tips inför färden!

Plötsliga inbromsningar, skiftande temperaturer och för långa stunder i bilen kan snabbt göra transporten till ett stressmoment för hunden. Men genom att planera och förbereda för en så bekväm och säker bilresa som möjligt, ökar du chanserna till en positiv bilupplevelse - även för din fyrbente medresenär.

Det här bör du som hundägare tänka på:

1. Skydda hunden från skador

Genom att antingen använda en transportbur anpassad för hundens storlek, ett lastgaller eller ett hundanpassat säkerhetsbälte säkrar du hunden från att skada sig vid inbromsning. Använder du en transportbur ska den utformas och placeras på ett sätt som ger hunden både skugga och god ventilation. Du kan också välja att transportera hunden i bilens kombiutrymme, förutsatt att du har god uppsikt över djuret under hela resan och att det inte finns något bagage eller andra lösa föremål som riskerar att falla och vålla skada.

2. Ta regelbundna kiss- och vattenpauser

Att ta hänsyn till våra egna behov under bilresan är en sak – men det är betydligt svårare för hunden att kommunicera när den är hungrig, törstig eller kissnödig. Kravet är att rasta hunden och ge den vatten minst var 6:e timme under bilresans gång, samt mat med högst 24 timmars mellanrum. Hunden får inte förvaras i bilen mer än tre timmar i sträck när den står stilla.

3. Hjälp din hund slippa åksjuka

En hund som är sjuk får inte transporteras i bil (undantaget är om du akut måste ta den till veterinär). Däremot är det många hundar som blir åksjuka under resans gång – och även då finns det några saker att tänka på. Se till att hunden har tillgång till vätska, men undvik att mata den några timmar innan avresa. Håll sval temperatur i bilen och rasta hunden ofta. Undvik kurviga och gropiga vägar om det går. Du kan också be din veterinär att rekommendera ett avstressande doftferomon att ha i bilen, eller ett särskilt kosttillskott med lugnande effekt.

4. Lämna aldrig hunden i en varm eller kall bil

Att en parkerad bil i solen snabbt förvandlas till en dödsfälla för hunden, vet de flesta i dag om. Men hundar kan också fara illa av kyla i en bil, och temperaturen kan falla precis lika snabbt i minusgrader som den stiger vid plusgrader. Det begränsade utrymmet i en bil hindrar hunden från att hålla värmen uppe genom att röra på sig och kondensen gör snabbt luften i bilen fuktig och rå.

Ett djur får aldrig lämnas utan tillsyn i bilen om det är möjligt att temperaturen inne i bilen går över +25°C eller under -5°C. För att hålla sig inom de gränserna räcker det inte att parkera i skuggan eller lämna fönstret lite öppet.

Bilar för dig och hunden
Se alla bilar

Liknande artiklar

BilsemesterVisa alla
Bilsemester

Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa

30 mars, 2023

Bilsemester

5 bästa apparna för bilsemestern

5 december, 2022

Bilsemester

Packa bilen rätt inför bilsemestern -  såhär gör du

27 september, 2022

Bilsemester

3 tips för en lyckad husvagnssemester

26 juli, 2022

GuiderVisa alla
Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

Guider

Kör säkert på hösten - så tar du hand om bilen

4 oktober, 2023

Guider

Rätt tidpunkt att sälja din bil

29 januari, 2023

ContactIconKontakt