Få koll på elbilar!

Elbilar - allt du vill veta om elbilar

Intresset för miljöbilar, specifikt de som är helt eller delvis driva på el, har ökat drastiskt de senaste åren. Så pass mycket att dubbelt så många svenskar som förgående år nu uppger att de är sugna på att låta sin nästa bil vara laddbar. Är du kanske en av dem? Hos oss på Kvdbil kan du både köpa begagnad elbil genom budgivning eller direkt till fast pris.

Vad är en elbil?

En elbil drivs av en eller flera elmotorer genom ett batteri, som laddas genom elnätet. Bilarna saknar förbränningsmotor, vilket gör att de faktiskt inte behöver något avgasrör och ger därmed inte några lokala utsläpp. Hybridbilar drivs istället av en kombination av förbränningsmotor och elmotor.

Hur lång är räckvidden för elbilar?

Hur många mil du kan köra på en laddning varierar stort, och en några år gammal elbil och en ny kan skilja sig stort i räckvidd. Med det i åtanke är det klokt att se över dina transportbehov innan du bestämmer dig för vilken elbil som passar bäst för dig. Idag kan räckvidden på olika elbilar på marknaden variera från runt 20 till 60 mil på en laddning. Är du nyfiken på att jämföra olika modellers räckvidd tipsar vi om Allt om elbilars räckviddstabell

En elbil passar extra bra för stadskörning, både rent utsläppsmässigt, men även då laddmöjligheterna tenderar att vara bättre och mer tillgängliga i storstäder. Men har du möjligheten att ladda bilen hemma kan vardagen genast bli enklare för dig som väljer elbil. Idag blir det allt vanligare att kunna hyra parkeringsplatser med laddmöjlighet för dig som bor i lägenhet, och bor du i villa kan det vara smart att se över om du själv bör installera en laddbox hemma.

Tips: Visste du att du kan få en skattereduktion när du installerar så kallad grön teknik i ditt hem, såsom en laddbox för elbil? Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Vilken är det bästa elbilen på marknaden 2021?

Nya kandidater lanserar löpande på marknaden, och vilken bil som är allra bäst är högst individuellt. Men med det sagt har brittiska Top Gear tagit fram en lista på 20 elbilar de själva anser vara år 2021 bästa!

 1. Porsche Taycan & Porsche Cross Turismo
 2. Tesla Model 3
 3. Honda e
 4. Polestar 2
 5. Audi e-tron GT
 6. Skoda Enyaq iV
 7. Ford Mustang Mach-E
 8. Hyundai Kona Electric
 9. BMW i3
 10. Tesla Model S
 11. Volkswagen ID.4
 12. Mini Electric
 13. Volkswagen ID.3
 14. Volvo XC40 Recharge
 15. Peugeot e-2008
 16. Jaguari I-Pace
 17. Renault Zoe
 18. Audi e-tron
 19. Peugeot e-208
 20. Fiat 500

Vilken är den billigaste elbilen?

Ja, det beror ju på om du tänker på endast bilens inköpspris eller om du tänker på bilens totala ägandekostnad, det vill säga bilens TCO (Total Cost of Ownership).

Här har vi gjort en sammanställning över de billigaste elbilarna, räknat till deras TCO.

Vilka elbilar har dragkrok?

Allteftersom att många vill byta till just elbil så ökar även denna typ av praktiska frågor. Klarar bilen vardagsärenden lika väl som att dra husvagn eller en båttrailer på vår och höst? Utvecklingen går snabbt och nu finns en hel del elbilar som klarar att dra tungt.

Att tänka på: "Man får räkna med en nästan fördubblad elförbrukning med vissa bilar när man kör med släp," säger Roger, värderare på Kvdbil.


Elbilar med dragkrok och maxdragvikt:"Man får räkna med en nästan fördubblad elförbrukning med vissa bilar när man kör med släp"Finns det fyrhjulsdrivna elbilar?

Och apropå elbilar som klarar det mesta, finns det nu en upsjö av fyrhjulsdrivna elbilar på marknaden.

Populära elbilar med fyrhjulsdrift:


Alla elbilar på auktion


Alla elbilar till fast pris

Läs mer om elbilar:

Billigaste elbilarna att äga

Vilken bil är egentligen bäst för miljön?

Hur försäkrar man en elbil

Räcker räckvidden på en elbil?

Här är kommunerna med mest laddbara biler

Dafgårds: Vår bilpark ska vara grön

Varannan kan inte ladda bilen hemma

Fler tjänstebilsförare väljer eldrivet

Tips inför bilköpet

Blir elbilen lika billig som besinbilen?

Hur laddar man elbilen?

ContactIcon
Kontakt