Få hybridkoll!

Hybridbilar

Det var i slutet av 90-talet som vi för första gången hörde talas om hybridbilar - denna då nya kategori personbilar. Idag finns en uppsjö olika modeller och också olika tekniska uppdelningar inom samlingsnamnet. Men vad är egentligen en hybridbil och vad kan vara bra att ha med sig när man ska köpa en hybridbil? Vi hjälper dig att reda ut begreppen och vägleder!

Toyota Prius var först i sitt slag. År 1997 lanserades vad som kom att bli den första massproducerade hybridbilen i världen och omkring år 2000 började den synas på vägarna i Sverige. Bilen drevs av en kombination av förbränningsmotor och elektricitet, där motorn laddade elmotorns batteri under färd samt även vid exempelvis inbromsningar och tomgång. Prius ursprungsteknik finns kvar idag och fordonskategorin kallas hybrid eller elhybrid. Men det finns idag också fler typer av hybridbilar. 

Vad är en hybridbil?

En hybridbil är en bil som drivs av en kombination av förbränningsmotor och elmotor. Inom begreppet hybridbilar ryms idag tre huvudkategorier: hybrider (Hybrid Electric Vehicles - HEV), laddhybrider (Plug-in Hybrid Electric Vehicle - PHEV) samt mildhybrider (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV).  

Hybridbil (HEV), även kallad elhybrid

En hybridbil (HEV) har ett inbyggt batteri som laddas av förbränningsmotorn samt vid inbromsning. Batteripaketet driver en elmotor som främst fungerar som en extra kraftkälla i kombination med förbränningsmotorn. Elmotorn kan dock ensam driva bilen korta sträckor i låga hastigheter. 

Laddhybrid (PHEV)

Laddhybridens batteri är kraftfullast bland hybridbilar och laddas med kabel. Batteriet i en laddhybrid kan driva bilen helt på el längre (normalt 5-10 mil) och i högre hastigheter jämfört med övriga kategorier. Det är vanligast med bensindrivna laddhybrider, men finns också några dieselmodeller. 

Mildhybrid (MHEV)

Mildhybrider kombinerar en förbränningsmotor med ett batteri som ger extra kraft från en mindre elmotor. Denna elmotor kan dock inte ensam driva bilen. Mildhybridtekniken handlar främst om bränslebesparing men innebär också fördelar i att framdrivningen av bilen blir mjukare. 

En liten hybridbil, finns det?

I kategorin små hybridbilar hittar vi hybrider (HEV) och mildhybrider (MPHEV). Toyota har länge varit föregångare inom hybridteknik och den bäst säljande lilla modellen just nu är Toyota Yaris Elhybrid. Den är egentligen ensam i att kombinera småbilskaross med hybridteknik. När det gäller mildhybridteknik används det av de flesta märken. 

Går vi upp en kostymstorlek hittar vi både hybrider och laddhybrider. Bland de vanligast förekommande laddhybriderna på svenska vägar finns: 

 • Kia Ceed SW PHEV 
 • VW Passat Sportscombi PHEV 
 • Volvo V60 T6 AWD Twin Engine 
 • Kia Niro PHEV 
 • Volvo XC60 T8 AWD Twin Engine 
 • Mitsubishi Outlander PHEV 
 • Kia Optima PHEV 
 • Toyota RAV4 PHEV 
 • Kia XCeed PHEV 
 • Volvo XC40 T5 Twin Engine 
 • BMW 330e

 

Några vanliga elhybrider är:

 • Toyota RAV4 HSD 
 • Toyota C-HR HSD 
 • Toyota Corolla Hybrid Touring Sports 
 • Kia Niro Hybrid 
 • Lexus NX 
 • Subaru Forester

 

En billig laddhybrid, finns det?

När man räknar på en bils kostnader är det viktigt att inte bara se till bilens inköpspris utan också andra delar såsom försäkring, fordonsskatt och drivmedelskostnader. En laddhybrid är idag oftast subventionerad genom nuvarande bonus malus-system och man har således ofta rabatt på fordonsskatten. Nya regler kan dock komma att förändra detta. Många laddhybrider, även begagnade laddhybrider i Sverige, är också av nyare modell och under tiden det finns vagnskadegaranti och nybilsgaranti på bilen (olika lång tid för olika varumärken) är försäkringskostnaderna ofta låga. 

Ett fabrikat som sticker ut i kategorin laddhybrider är Kia, detta då inköpspriserna i vissa fall tenderar att vara längre än andra fabrikat samt att driftkostnader är låga och garantitiderna långa. Både Kia Ceed och Kia Niro är bilmodeller som beskrivs som säkra och bra bilar med mycket låga driftskostnader. Från europeiskt håll erbjuder Renault en konkurrenskraftigt prissatt laddhybrid i Megane samt Seat med Leon. Även ett flertal nya aktörer på marknaden erbjuder billiga laddhybrider, exempelvis MG och Lynk & Co. 

Laddhybrid med hög dragvikt

Följande laddhybrider tillåter alla hög dragvikt, vilket är bra när du ska köra med släp.

Modell Maximal släpvikt med B-körkort Maximal släpvikt med utökat b-körkort
Toyota RAV 4 1260 kg 1800 kg
VW Passat 1250 kg 1600 kg
Volvo V60 950 kg 1700 kg
Volvo XC60 840 kg 2100 kg


Se hybriderbilar på auktion

Se hybridbilar till fast pris

ContactIcon
Kontakt