SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Därför ska du inte fultvätta din bil

5 juli, 2023

Brukar du också fultvätta din bil? Tänk om - du kan påverka bilens andrahandsvärde.

Allt fler svenska bilägare uppger att de spolar av sina bilar hemma på uppfarten eller i garaget. Visst kan det kännas enkelt och ekonomiskt i stunden. Men att "fultvätta" bilen hemma ger en negativ påverkan på miljön.

Hjälp till att rädda vårt dricksvatten

Att tvätta sin bil på uppfarten eller i garaget innebär att giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rinner ut i dagvattenbrunnar och vidare ut i sjöar och vattendrag. Ändå uppger var fjärde bilägare att de tvättar sin bil på detta vis, enligt en Sifo-undersökning som vi på Kvdbil gjort. När samma fråga ställdes 2018 var siffran 21 procent.

– Jag trodde faktiskt att vi hade kommit längre. Många tycker nog att det är praktiskt och billigt att ”fultvätta” bilen på gatan eller uppfarten. För detta betalar vårt dricksvatten och vår miljö ett högt pris, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Daniels rekommendation är att alltid tvätta på biltvätt. På biltvätten separeras tvättvattnet från olja och giftpartiklar innan det leds till ett avloppsreningsverk där det renas.

– Åk till en biltvätt, helst en som är miljömärkt. Du får ren bil och rent samvete, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Så ofta bör du tvätta din bil

Undersökningen visar också att endast var tredje (33 %) bilägare tvättar sin bil en gång i månaden eller oftare. Flitigast på att putsa bilen är äldre personer och män. 44 procent i åldern 56-79 år tvättar bilen minst en gång i månaden, jämfört med 23 procent i åldern 18-34 år. Motsvarande siffror för män och kvinnor är 39 respektive 26 procent.

– Om du vill hålla din bil i gott skick måste du ta hand om den. Att i vårt klimat tvätta bilen så sällan som varannan månad ger ökat slitage och det påverkar andrahandsvärdet. Jag rekommenderar att man tvättar bilen minst en gång i månaden. Annars riskerar smuts och salt att samlas på och under bilen och lacken kan ta skada och mattas av så att rost får fäste, menar Odsberg.

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Så ser vår internationella köpkraft ut

22 februari, 2024

Livet med bil

Här finns flest personliga registreringsskyltar

17 januari, 2024

Livet med bil

Mest sålda bilarna 2023

3 januari, 2024

Livet med bil

Konkurserna ökar – så påverkas begagnatmarknaden

8 december, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

Guider

Kör säkert på hösten - så tar du hand om bilen

4 oktober, 2023

Guider

Rätt tidpunkt att sälja din bil

29 januari, 2023

ContactIconKontakt