SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Brukar du också tvätta din bil hemma på garageuppfarten? Tänk om - du kan påverka bilens andrahandsvärde.

Allt fler uppger att de spolar av sina bilar hemma på uppfarten eller i garaget. Visst kan det kännas enkelt och ekonomiskt i stunden, men att "fultvätta" bilen hemma ger en negativ påverkan på miljön. Det kan också ha en stor påverkan på bilens andrahandsvärde.  

Tvätta inte bilen hemma och rädda vårt dricksvatten

Att tvätta sin bil på uppfarten eller i garaget innebär att giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rinner ut i dagvattenbrunnar och vidare ut i sjöar och vattendrag.   

– Många tycker nog att det är praktiskt och billigt att ”fultvätta” bilen på gatan eller uppfarten. För detta betalar vårt dricksvatten och vår miljö ett högt pris, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. 

Daniels rekommendation är att alltid tvätta sin bil på biltvätt. Hos biltvätten separeras tvättvattnet från olja och giftpartiklar innan det leds till ett avloppsreningsverk där det renas.  

– Du kanske tänker att det bästa alternativet är att tvätta bilen hemma med miljömärkta bilvårdsprodukter. Jag skulle tänka om. Åk till en biltvätt, helst en som är miljömärkt. Du får ren bil och rent samvete, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. 

Så ofta bör du tvätta din bil

Visst låter det självklart att ta hand om sin bil? Men tvättar du den för sällan, så sällan som varannan månad, kan det leda till ökat slitage och ett lägre andrahandsvärde. I vårt nordiska klimat är det extra viktigt att tvätta bilen regelbundet för att skydda den från smuts, salt och andra skadliga element. 

– Jag rekommenderar att man tvättar bilen minst en gång i månaden. Annars riskerar smuts och salt att samlas både på och under bilen och lacken kan ta skada och mattas av så att rost får fäste, säger Daniel Odsberg. 

Varför åka till en biltvätt?

Nu har vi fastställt att en regelbunden tvätt av bilen inte bara är en fråga om estetik, utan också en investering i bilens livslängd och andrahandsvärde. Det finns många anledningar till att biltvätt är det bästa alternativet: 

– Lägre förbrukning 
Visste du att det ofta förbrukar mer vatten och tid att tvätta bilen hemma än på en biltvätt? Hemma tvättar du bilen med slang eller högtryckstvätt, vilket kan slösa enormt med vatten. Att få bilen ren tar oftast 20 minuter eller mer. Moderna biltvättar har avancerade spolsystem som optimerar vattenanvändningen. De kan tvätta din bil på bara några minuter, vilket både sparar tid och vatten. 

– Återanvändning av vatten 
Biltvättar har avskiljare som renar vattnet. Många biltvättar har också egna reningsverk så att vattnet kan återanvändas innan det kommer till det kommunala reningsverket. På så vis kan flera bilar tvättas med samma vatten. 

– Högre vattentryck 
En biltvätt har högre vattentryck än vad du har hemma. Du slipper alltså att skrubba lika mycket när du väljer biltvätten. 

– Skyddar lacken 
Lacken på din bil kan skadas om du inte tvättar på rätt sätt och med rätt medel. 

– Utrymme och utrustning 
I en biltvätt eller tvätthall slipper du stå utomhus, du kan också låna annan utrustning som till exempel dammsugare. 

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Porsche 911 framröstad som tidernas snyggaste sportbil

3 juli, 2024

Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Så förbereder du bilen inför vintern

14 november, 2023

Livet med bil

Byta till vinterdäck själv, så gör du: steg för steg

7 november, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

ContactIconKontakt