SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Så lånar du enklast till bilköpet

17 november, 2022

De flesta som köper en bil behöver låna pengar för att finansiera köpet. Här reder vi bland annat ut begreppet restvärde och listar vilka alternativ du har inför bilköpet.

Det är mycket att tänka på när man står inför ett bilköp och alla val kan upplevas som en djungel. Alla vill vi såklart ha så låg ränta som möjligt men glöm inte bort att även kika på månadskostnaden och om det tillkommer några ytterligare kostnader till lånet. Och du, missa inte att alla ränteutgifter upp till 100 000 kronor får du göra avdrag med 30 procent på. 

Dessa tre lån finns att tillgå:

  • Billån

  • Privatlån

  • Utöka bolånet

Billån

Billån ger generellt bra villkor. För att få ett billån hos bilhandlaren eller banken krävs en kontantinsats på 20 procent av priset på bilen.  I samband med köpet registreras din bil som säkerhet för lånet.

Billån genom Kvdbil - noll admin för dig

Kvdbil säljer cirka 26 000 bilar om året och har därför möjligheten att förhandla fram ett fördelaktigt billån med låg ränta och bra villkor till dig. Hos oss kan du välja att ta billån med eller utan restvärde, du väljer det som passar dig bäst!

Billån med restvärde

När du tar ett billån amorterar du inte hela bilens värde utan har i stället kvar motsvarade belopp av skulden som bilen uppskattas vara värd när återbetalningstiden är slut. När låneperioden är slut kvittas bilens restvärde (alltså hur mycket bilen uppskattas vara värd) mot den kvarvarande skulden och kan då välja att börja om på en ny bil. Eftersom du inte amorterar på hela bilens värde blir din månadskostnad lägre. Att ta ett billån med restvärde passar dig som gärna byter bil ofta.

Om restvärdet understiger den kvarvarande skulden kan du välja att förlänga lånet tills bilen är helt betald.

Billån med restvärde

Om du väljer ett billån utan restvärde amorterar du hela bilens värde. Det leder till en högre månadskostnad, jämfört med ett lån med restvärde. Men planerar du att äga bilen i flera år framöver kan detta vara ett alternativ för dig.

Kan lånet följa med bilen?

Om du ska köpa bilen privat, alltså inte genom en förmedlare eller bilhandlare, kan det vara bra att veta att om det redan finns ett lån på bilen så följer det bilen vid försäljningen. Du tar alltså över den tidigare ägarens obetalda skulder. Köper du bilen hos Kvdbil har vi redan löst lånet med banken, du slipper med andra ord oroa dig för trista överraskningar i efterhand!

Privatlån

När du tar ett privatlån, eller ett så kallat blancolån, behöver du inte ha någon kontantinsats till bilköpet. Lånet tas utan säkerhet och är varken bundet till bilen eller bostaden. Säkerheten består enbart av att du har ett jobb och en inkomst som långivaren anser ska räcka till att betala på lånet. Dock är räntan oftast är betydligt högre, jämfört med andra lån.

Utöka bolånet

Om du har möjlighet att låna pengar på bostaden så är det ett annat alternativ. I nuläget får du maximalt låna 85 procent av bostadens värde. Amorteringskravet som trädde i kraft 1 mars 2018 innebär emellertid att detta kan bli ett dyrt alternativ.

Reglerna säger att bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med 1 procent per år. Bolån över 70 procent av värdet ska amorteras med 2 procent. Dessutom ska du som lånar mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst (lön före skatt) amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet. Det finns möjlighet för långivaren att göra undantag från amorteringskravet vid tilläggslån, men det kan enbart göras om den samlade lånebilden inte överstiger 4,5 gånger hushållets samlade bruttoinkomst.

Liknande artiklar

KöpguiderVisa alla
Köpguider

Första bilen? Tänk på det här när du köper din första bil

4 april, 2024

Köpguider

4 sätt att finansiera ditt bilköp

23 november, 2023

Köpguider

Billigaste bilarna att äga

20 september, 2023

Köpguider

Bästa begagnade familjebilen

1 februari, 2023

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Så förbereder du bilen inför vintern

14 november, 2023

Livet med bil

Byta till vinterdäck själv, så gör du: steg för steg

7 november, 2023

ContactIconKontakt