SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • GuiderNextIcon
  • Ökade gummipriser: Så ökar du livslängden på däcken

Ökade gummipriser: Så ökar du livslängden på däcken

18 november, 2022

Elen, tomaterna och kaffet har alla gjort hål i våra plånböcker den senaste tiden. Nu kommer nästa utgift för hushållen: däcken.

Att kostnaderna för de svenska hushållen ökar lär inte ha undgått någon. Och snart är det dags för den välbekanta aktiviteten för alla bilägare: däckbytet. Och likt andra varor kan nya vinter- eller sommardäck bli en dyr historia i år. Men det finns saker vi bilförare kan göra för att minska påverkan på plånboken. Vi tog ett riktigt däckproffs på pulsen och fick hans bästa tips!

Prishöjningar till följd av oroligheterna

Pandemin och efterföljande problem med såväl tillgång som leveranser har gjort att däckbranschen tvingats höja sina priser. Sen kom kriget i Ukraina och satte ytterligare press. Eftersom landet är en leverantör av kimrök, det kolpulver som tillsätts för att öka slitstyrkan och som även färgar däcken svarta, har leveranserna försvårats. Detta har bidragit till att branschen har fått höja priserna på däck med i snitt 20 procent.

Per Linder, produktansvarig på Continental, berättar vad du som konsument kan göra för att hålla kostnaderna nere, utan att tumma på säkerheten.

  1. Kontrollera lufttrycket ofta! Ett för lågt lufttryck minskar däckens livslängd och ökar även förbrukningen på en bensin- eller dieseldriven bil. Elbilar då? Ett för lågt däcktryck påverkar räckvidden, en hjärtefråga för alla elbilsförare. Många bensinstationer har utrustning både för att mäta trycket och för att fylla på. Vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil hittar du i tanklocket, på stolpen mellan bak- och framdörren eller i bilens instruktionsbok.

  2. Förvaring och omvårdnad! Öka livslängden genom rätt förvaring. Utrymmet ska vara mörkt och temperaturen ska vara sval och jämn. Rengör gärna däcken för att bibehålla däckens egenskaper. Pers bästa tips att använda vanligt vatten. Skippa dyr specialrengöring, hans erfarenhet är att en sådan riskerar att torka ut däcken.

  3. Accelerera rimligt! Har du en kraftfull bil? Grattis och kul för dig! Men tänk på att för kraftiga accelerationer kan ge ett ökat slitage på däcken. Lugna accelerationer är att föredra.

Bonustips: Följ inte trenden med friktionsdäck på sommaren.

En del ser det som ett spartips att köra på samma däck året om. Men eftersom gummiblandningen i sommardäck och vinterdäck skiljer sig från varandra och har egenskaper som är specifika för respektive årstid är detta inte en god idé.

Ett vinterdäck på sommaren blir för mjukt och sladdrigt, vilket bland annat leder till längre bromssträcka.

Expertens tips inför däckbytet på vintern

Från och med 1 december är det lag på vinterdäck, om det råder vinterväglag. Men den plötsliga morgonhalkan kan slå till mycket tidigare än så. Per Linder delar även med sig av sina däckbytartips:

  1. Byt till vinterdäck i god tid – när termometern når 7 grader kan det bli dags. Börja kolla mönsterdjup och skick redan nu så är du förberedd. Tänk på att dubbdäck endast får användas under perioden 1 oktober - 15 april.

  2. Fundera på vintrarna där du bor. Hur ser vägarna ut? Är plogbil och saltbil ute direkt? Välj dubbdäck om det är hårdare vintrar i din region, vid mildare förhållanden funkar friktionsdäck fint.

  3. Välj premiumdäck. Klimatet i Norden ställer höga krav på vinterdäcken och billigast är sannolikt inte bäst. Kika på tester av exempelvis Vi Bilägare eller Teknikens Värld inför ditt köp.

  4. Kör du elbil? Bra att veta om elbilar är att de på grund av sin höga vikt ofta behöver större däck. Den höga vikten kan även öka slitaget, jämfört med en konventionell bil. Vi på Continental har tillsammans med biltillverkarna tagit fram däck som passar oavsett drivmedel, enklare för dig att välja, helt enkelt.


Lycka till med däckbytet i år och andra år!

Liknande artiklar

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

ContactIconKontakt