SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Byta till vinterdäck själv, så gör du: steg för steg

7 november, 2023

När man byter till vinterdäck är det viktigt att hålla koll på verktyg, väderlek, datum och skick på däcken. Ska du byta däck själv? Vi guidar dig så att däckskiftet blir rätt och lätt!

Ska du byta däck själv? Här är tipsen för dig

Här är vår guide över hur du byter däck själv. Vi bjuder även på matnyttiga tips för ett bra och tryggt billiv. Dessutom tipsar vi om däckförsäkring, så att du kan känna dig lugn även om punkan skulle vara framme.

Bra placering för däckbyte

Det bästa stället när du byta ska däck är en plan yta. Om du har tillgång till någon form av parkeringsplats utan lutning är det att föredra. För säkerhetsskull kan du använda pallblockar, så minimerar du risken för att bilen ska flytta på sig. Och glöm inte att lägga i handbromsen!

Vilka datum gäller för däckskifte?

Vinterdäck måste användas från den 1 december till den 31 mars, om vinterväglag råder. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vilka verktyg är bra att ha när jag ska byta däck?

Börjar det bli dags att planera för ett däckskifte? OK, nu kör vi. Bra verktyg att ha hemma när du ska byta däck själv är pallblock, en rejäl domkraft, ett fälgkors och en momentnyckel. Undvik att lägga bultarna direkt på marken, då fastnar det lätt grus och smuts på dem. Passa på att smörj in hjulbultens gäng med aluminium- eller kopparpasta. Då blir det lättare att lossa bulten när det är dags att byta tillbaka till sommardäcken. Kom ihåg att efterdra hjulbultarna efter 5-10 mil, så minskar du risken för att hjulet ska lossna.

Steg för steg – så kan du byta till vinterdäck själv

1. Lägg i handbromsen

2Lossa hjulbultarna

- Lossa ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken

3. Hissa upp bilen

4. Använd pallblock avsett för bilens vikt

5. Lossa hjulen

- Skruva nu av hjulbultarna helt

6. Bra läge att kontrollera bromsbeläggen

- Passa på att göra en egen besiktning!

7. Smörj hjulbultarna innan du skruvar fast dem igen

- Dra åt bultarna kryssvis, alltså ett i taget på diagonalen

8. Ta bort pallblock och sänk ner bilen

9. Kontrollera hjulbultarna med en momentnyckel

10. Kontrollera däcktrycket

Däckens mönsterdjup – vad gäller?

Om dina däck har olika mönsterdjup, sätt de med det största djupet bak. Detta för att minska risken för sladd vid bromsning i svängar. För sommardäck är det lagkrav att bilen ska ha minst 1,6 mm i däckdjup, dock är minimum 3 mm däckdjup att rekommendera vid fuktig vägbana. För vinterdäck är 3 millimeters däckdjup ett minimum enligt lag. Alla bilar som vi på Kvdbil säljer har genomgått vårt noggranna fordonstest där vi givetvis kontrollerar skicket på däcken.

Se upp för lågt däcktryck

Du kan kontrollera att däcken har rätt lufttryck nästa nästa gång du tankar. Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. För att se vad som rekommenderas för just din bil kan du leta efter en märkning på tanklocket eller vid förardörren. Tänk på att kyla kan påverka lufttrycket. Om ett däck har trycket 2 bar i 20 grader så visas trycket 1,8 bar om det är nollgradigt.

Om olyckan är framme

Även om du följer alla tips och råd som finns gällande att byta till vinterdäck kan såklart olyckan ändå vara framme. Kanske får du pyspunka hemma på parkeringen eller så händer något oförutsett ute på vägarna som leder till trasiga däck. I så fall kan det kännas tryggt att ha en däckförsäkring. Då kan du få ditt däck lagat eller bytt så att du tryggt och enkelt kan ge dig ut på vägarna eller fortsätta din färd.

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

ContactIconKontakt