KVD-testet

Så testar vi bilarna

Att köpa bil hos oss på Kvdbil är lika tryggt som att köpa nytt. Alla bilar har nämligen genomgått vårt KVD-test – ett standardiserat fordonstest som genomförs av våra professionella fordonstekniker. Bilen testas på mer än 170 punkter och provkörs också cirka 10 km under testet.

Vår affärsidé bygger på att den som köper en begagnad bil inte ska behöva ta höjd för oförutsedda utgifter utan veta bilens faktiska skick vid köpet. Vi arbetar för att både säljaren och köparen ska göra en bra bilaffär och varken förskönar eller försämrar bilen i dess presentation och annonsering.

Bilens skick visas i betygsform

Skicket på en bil som ligger ute till försäljning genom oss på Kvdbil, beskrivs dels i form av ett totalbetyg och det finns fem olika nivåer:

5 4 3 2 Testbetyg 1
Betygsättningen baseras på resultatet av det fordonstest som vi utfört på bilen inför att den ska annonseras och utgår från ett poängsystem, där eventuella avvikelser samt skador på bilen ger ett poängavdrag. Avdragets betydelse för totalbetyget skiljer sig dock beroende på bilens ålder och miltal. En bil som är nästan ny får således ett större poängavdrag för en repa än vad en tioårig långmilare får för samma typ av repa.
Under fordonstestet testas bilen på mer än 170 punkter. Dessa är indelade i följande fem kategorier:

  • Motor och växellåda
  • Bromsar
  • Teknik och utrustning
  • Kaross
  • Interiör

Omdömet av bilens skick i respektve kategori, finns angivet i bilens presentation. Om det finns en anmärkning presenteras också denna under "Se anmärkning," med text och eventuell bild. På så vis kan du som köpare själv avgöra om du tycker denna är något att ta hänsyn till inför budgivningen.

Däckdjup mäts och noteras

Inom ramen för KVD-testet mäts också däckdjupen på bilens däck och eventuella extra säsongsdäck. Däckdjupen på respektive däck visas i bilens presentation i form av mättal i milimeter samt röd, gul eller grön färgmarkering. Röd färgmarkering innebär att däcken behöver bytas omgående, gul färgmarkering innebär att däcken måste bytas inom snar framtid och grön färgmarkering att mönsterdjupet är tillräckligt för en tid framöver.

För sommardäck är det lagkrav att bilen ska ha minst 1,6 mm i däckdjup, dock är minimum 3 mm däckdjup att rekommendera vid fuktig vägbana. För vinterdäck är 3 milimteres däckdjup ett minimum enligt lag.

Däck test färgillustration

Så testar vi bilarna