SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Bästa begagnade familjebilen

1 februari, 2023

Att välja destination och rutt är en sak, men att ha rätt familjebil för jobbet en annan. Här är familjebilarna som förhöjer upplevelsen på er roadtrip eller förenklar vardagen.

Hitta bästa familjebilen för dina behov

Lastutrymme, komfort, körglädje, säkerhet och pris. Vilken bil som är bäst för alla går inte att svara på. Det beror helt enkelt på vilka behov du och familjen har – och vad ni är villiga att betala.

Letar du begagnad familjebil?

För att underlätta valet när du är ute efter en begagnad familjebil har vi jämfört och satt betyg på 8 populära familjebilar. Till vår hjälp har vi haft tester och expertkommentarer från några av Sveriges och Europas ledande motortidningar. Eftersom bilsemester ofta innebär mycket packning, långa körpass och trötta barn har extra stor vikt lagts på komfort och lastutrymme. Om du söker bästa begagnade familje-SUV:en, kolla in dessa stora familjebilar.

1. Volvo V60

V60 är uppföljaren till klassiska V70 som så länge stod som symbol för svensk familjebil. Andra generationens V60 såg dagens ljus 2018 och imponerar som arvtagare. I lastutrymmet får du plats med 529 liter innan det är dags att fälla baksätet – bara 31 liter mindre än jättekombin V90. Och trots de mindre yttermåtten uppvisar den nästan lika stor rymlighet. Att sitta tre vuxna i baksätet är inga som helst problem tack vare de lite plattare stolarna.

V60 har också mycket goda kvaliteter rent körmässigt. Tidningen M3 kallar bilen för ”ett riktigt lyckopiller”. Den inbjuder till en aktiv och rolig körning samtidigt som den finfina ljudisoleringen gör det behagligt tyst i kupén.

”Det går knappt att höra om det sitter en diesel- eller "bensinare" under huven såvida man inte ställer sig utanför och lyssnar.”, skrev tidningen Högsta Växeln efter sin testrunda.

Komfort: 5

Lastutrymme: 4

Säkerhet: 5

Köregenskaper: 5

Ekonomi: 4

Totalt: 23 av 25

Pris begagnad Volvo V60 (treåring): från cirka 160 000 kr

Se alla begagnade Volvo V60 ute till försäljning

2. KIA Cee'd SW

KIA Cee'd SW är högintressant för den som vill ha mycket familjebil för pengarna, men inte kräver det där lilla extra. Bilen är bra utrustad i grundutförande, har hyfsade köregenskaper och både i kupén och lastutrymmet bjuds det på gott om utrymme. Cee'd SW lastar hela 625 liter med baksätet uppfällt och nästan 1 700 liter nedfällt. Men mycket mer än så är det inte på uppsidan.

Tidningen Ny Teknik uppmärksammar bland annat att bilen har högre bränsleförbrukning än många av konkurrenterna. I ett test med bensinmotorn på 1,4 liter hade man svårt att hålla förbrukningen under 0,8 l/mil, trots lång landsvägskörning. Även ljudkomforten får sin släng av sleven av tidningen Vi Bilägare. ”Maken till enerverande buller på grövre underlag finns knappt”, skriver de. Nej, det starkaste argumentet för att välja Ceed SW är utan tvekan prislappen. Om du letar efter den bästa begagnade familjebilen på en smal budget kanske Kia Cee'd SW är alternativet för dig.

Komfort: 3

Lastutrymme: 4

Säkerhet: 3

Köregenskaper: 4

Ekonomi: 5

Totalt: 19 av 25

Pris begagnad KIA Cee'd SW (treåring): från cirka 120 000 kr

Se alla begagnade KIA Cee'd ute till försäljning

3. Ford Focus kombi

2018 lanserades fjärde generationens Ford Focus med bättre komfort och rymlighet än sin föregångare. Samtidigt fanns lekfullheten och de goda köregenskaperna kvar – Focusens stora trumfkort. Lastutrymmet har också växt till sig och Focus stoltserar nu med en lastvolym på över 600 liter. Ändå har bilen en bit kvar upp till konkurrenterna. Det menar brittiska Autoexpress som skriver: ”Ford Focus kombi är inte den mest praktiska bilen i sin klass, och inte heller den mest ekonomiska, men den är roligare att köra än de flesta andra”. Bristfällig ljudisolering är också något som Focus dras med. ”Ljudnivån är okej, men så fort bilen kommer upp i lite högre hastighet letar sig framför allt vägljudet in i kupén”, noterar tidningen M3 där testredaktör Andreas Bergsman även stör sig på en hård platt stolsdyna.

Komfort: 3

Lastutrymme: 3

Säkerhet: 4

Köregenskaper: 5

Ekonomi: 4

Totalt: 19 av 25

Pris begagnad Ford Focus kombi (treåring): från cirka 100 000 kr

Se alla begagnade Ford Focus ute till försäljning

4. Peugeot 308 SW

Peugeot 308 SW är en omtyckt familjebil som bara blivit elegantare för varje generation. 2019 rullade en ny version ut från jättefabriken i Sochaux i nordöstra Frankrike. Inte heller denna gång var det någon besvikelse. Interiören i nya 308 SW håller genomgående hög nivå och karossen har läckra stilrena linjer. Men detta är som bekant ingen skönhetstävling. Viktigare är låg bränsleförbrukning och ett lastutrymme på över 1 600 liter med nedfällt baksäte. Samtidigt tycker brittiska Autoexpress att Peugeot inte lyckats förena utrymme med användarbarhet.”Tyvärr har inte tillräckligt mycket eftertanke lagts på livet inne i bilen för att också göra den praktisk”. Den lilla lågt sittande ratten i 308 SW beskrivs också som ”leksaksaktig” av tidningen. Och nästan alla experter är eniga – det tar ett tag att vänja sig.

Komfort: 4

Lastutrymme: 5

Säkerhet: 3

Köregenskaper: 3

Ekonomi: 4

Totalt: 19 av 25

Pris begagnad Peugeot 308 SW (treåring): från cirka 100 000 kr

Se alla begagnade Peugeot 308 ute till försäljning

5. Skoda Octavia

Gillar du VW Passat och Golf? Då kan du lika gärna satsa på Skoda och flaggskeppet Octavia – Europas mest sålda kombi. Skodas bilar påminner i mångt och mycket om syskonen inom VW-gruppen, men är snällare mot plånboken. Octavia är rymlig, funktionell och välutrustad redan i grundutförande. Den uppträder piggt på vägen och är överhuvudtaget inte tråkig att köra, vilket annars är en vanlig fördom mot Skoda. Ett annat stort plus är lastutrymmet. Köper du fjärde generationens Octavia, som gjorde entré i Sverige 2019, får du ett lastutrymme som sväljer hela 640 liter. Med baksätet nedfällt laddar man in hela 1 740 liter. Håkan Nilsson på tidningen Ny Teknik hyllar nya Skoda Octavia och kallar bilen för ett ”riktigt smart köp”.

Komfort: 4

Lastutrymme: 5

Säkerhet: 5

Köregenskaper: 4

Ekonomi: 5

Totalt: 23 av 25

Pris begagnad Skoda Octavia (treåring): från cirka 100 000 kr

Se alla begagnade Skoda Octavia ute till försäljning

6. Volkswagen Passat

Att VW Passat är Sveriges populäraste familjebil efter Volvos kombimodeller är lätt att förstå. Det är en bil som presterar i topp på det mesta. ”Passat är rymlig, bekväm och prisvärd – precis det man vill ha i en familjebil”, skriver tidningen Auto Motor & Sport. Passaten är dessutom en riktig packåsna. Lastutrymmet sväljer hela 650 liter, alternativt 1 780 liter om du fäller baksätet. På andrahandsmarknaden finns ett stort utbud av Passater så det är möjligt att göra klipp.

Komfort: 4

Lastutrymme: 5

Säkerhet: 5

Köregenskaper: 4

Ekonomi: 5

Totalt: 23 av 25

Pris begagnad Volkswagen Passat (treåring): från cirka 150 000 kr

Se alla begagnade Volkswagen Passat ute till försäljning

7. Toyota Corolla Touring Sports

För 55 år sedan såg Toyota Corolla dagens ljus för första gången. Sedan dess har den sålts i över 46 miljoner exemplar och är världens mest sålda bil, trots att den under många år hette Auris. När nya Toyota Corolla, den tolfte generationen, kom till Europa för två-tre år sedan var det en större bil som presenterades. Benutrymmet har förbättrats både i bak och fram samtidigt som kupén blivit mer luftig och ombonad. Lastutrymmet sväljer nu 598 liter med uppfällt baksäte och strax över 1 600 liter nedfällt, på en nästan helt platt lastyta.Tidningen Vi Bilägare skriver bland annat att ”Corollan känns liten och rapp på kurviga vägar samtidigt som den är tillräckligt kursstabil på motorväg”. Men de konstaterar samtidigt att ljudisoleringen lämnar en hel del övrigt att önska. ”Både väg- och vindljud läcker in och stör komforten i kupén ända tills motorn brusar upp och överröstar”. Särskilt vid längre resor kan detta vara svåruthärdligt. Om Corollan hade gått Mercedes-tyst hade betyget blivit bättre.

Komfort: 3

Lastutrymme: 4

Säkerhet: 5

Köregenskaper: 4

Ekonomi: 5

Totalt: 21 av 25

Pris begagnad Toyota Corolla Touring Sports (treåring): från cirka 120 000 kr (Auris Touring Sports)

Se alla begagnade Toyota Corolla ute till försäljning

8. Audi A4 Avant

Aud A4 Avant är en stilfull och bekväm familjebil som blivit en riktig klassiker på svenska vägar. Den har generöst med utrymmen, sköna mjuka stolar, högklassig interiör och massa infotainment. Motorn är stark samtidigt som den går imponerande tyst. Audi är kända för att inte tumma på kvaliteten och det märks. Men smakar det så kostar det.

“Audi A4 är en dyr bil – och när man extrautrustar den ordentligt blir den jättedyr”, skrev motorsajten Allt om bilar när man år 2016 recenserade då nyutkomna femte generationens A4. Det går utan problem att lägga ett par hundra tusen på tillval. A4 Avants lastutrymme sväljer 495 liter med uppfällt baksäte och 1495 liter om det fälls. Det är okej, men någon storlastare är inte Avanten. Bred lastöppning, släta ytor och låg lasttröskel kompenserar delvis för detta, men man kan gott fråga sig varför en premiumkombi ska lasta mindre än en i budgetklassen?

Komfort: 5

Lastutrymme: 3

Säkerhet: 5

Köregenskaper: 4

Ekonomi: 3

Totalt: 20 av 25

Pris begagnad Audi A4 Avant (treåring): från cirka 170 000 kr

Se alla begagnade Audi A4 ute till försäljning

Liknande artiklar

KöpguiderVisa alla
Köpguider

4 sätt att finansiera ditt bilköp

23 november, 2023

Köpguider

Billigaste bilarna att äga

20 september, 2023

Köpguider

Första bilen? Tänk på det här när du köper din första bil

27 juni, 2023

Köpguider

Köpa begagnad bil - guide till ett bra bilköp

25 januari, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

Guider

Kör säkert på hösten - så tar du hand om bilen

4 oktober, 2023

Guider

Rätt tidpunkt att sälja din bil

29 januari, 2023

ContactIconKontakt