SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Köpa bilbarnstol? 5 viktiga saker att tänka på

5 maj, 2022

Det är mycket att tänka på när man nyss har blivit föräldrar. Och en av de första, och viktigaste, sakerna är att se till att det nyfödda barnet åker säkert i bilen. Samma sak gäller förstås också när barnet växer och blir större. Att ha en bilbarnstol som passar både bilen och barnet är viktigt för att man inte ska tumma på säkerheten – och att barnet sitter bekvämt.

Vilken bilbarnstol är rätt för mitt barn?

Det är faktiskt inte helt enkelt att veta vilken bilbarnstol man ska köpa. Det finns många fabrikat och modeller att välja på, och barnet kräver olika typer av bilbarnstol beroende på hur gammal hon eller han är. Det finns tre olika typer av bilbarnstolar:

  • Babyskydd: Från 0 till ca 9 månader.

  • Bakåtvänd bilbarnstol: Från 9 månader till ca 4-5 år. (Ca 25 kg eller 125 cm.)

  • Bältesstol/bälteskuddar: Upp till 12 år.

Babyskydd

Babyskyddet är en bakåtvänd bilbarnstol för de allra minsta och är lämpligt att använda tills barnet är ca 9 månader gammalt. Du fäster den med hjälp av bilens eget bälte och barnet självt spänns fast med ett fempunktsbälte i babyskyddet. Ett babyskydd ska inte lutas mot något, t.ex. instrumentbrädan.

Bakåtvänd bilbarnstol

Den bakåtvända bilbarnstolen är för barn upp till ungefär 4-5 års ålder. Har barnet inte växt ur bilbarnstolen kan du med fördel fortsätta använda den. Ju längre barnet sitter bakåtvänt desto bättre – ett litet barns huvud är mycket tungt i förhållande till barnets storlek och muskulaturen i nacken är ännu inte utvecklad för att orka stå emot ens en kraftig inbromsning.

Även en bakåtvänd bilbarnstol kan monteras med bilens eget bilbälte. Nuförtiden är också många bilar försedda med Isofix-fästen vilket förenklar monteringen och hindrar att man felmonterar den.

Bilbarnstol framåtvänd

När barnet är tillräckligt stort kan det sitta i en bilbarnstol som är framåtvänd. Vissa bilbarnstolar går att använda både bakåtvänt och framåtvänt, men de har en tendens att vara lite klumpiga, och är egentligen inte optimala för någondera hållen.

Bälteskuddar

Förutom framåtvända bilbarnstolar kan barnet också sitta framåtvänt på bälteskuddar eller bältesstolar. I den kan barnet sitta från ca 5 års ålder till 12-årsåldern, och det är först nu du ska sätta barnet framåtvänt.

Bälteskuddar finns både med och utan ryggstöd. Vissa modeller håller både barn och stol med hjälp av bilbältet, medan andra bälteskuddar har Isofix-fästen, och bilbältet är där endast för barnets säkerhet.

Oavsett vilken typ av stol du ska köpa är det flera saker man måste tänka på. Här listar vi några av de viktigaste punkterna.

5 viktiga saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol

Det finns såklart fler än 5 saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol. Här koncentrerar vi oss dock på vad du bör ha i åtanke när det gäller själva bilen. Men förutom det bör du känna till att bilbarnstolen bör vara godkänd enligt ECE R44 eller UN R 129. Helst ska den också vara plustestad.

1. Får bilbarnstolen plats i min bil?

2. Låt barnet provsitta i din bil.

3. Ska barnet sitta fram eller bak?

4. Bilbarnstol med Isofix.

5. Köpa begagnat?

1. Får bilbarnstolen plats i min bil?

Det är ingen bra idé att bara köpa en bilbarnstol och bära hem den, utan att veta om den faktiskt går att montera i bilen. Alla bilbarnstolar fungerar nämligen inte i alla bilar.

Därför bör du alltid prova att montera bilbarnstolen i den bil den ska sitta. Ta gärna hjälp av butikspersonalen – de vet hur man sätter in bilbarnstolen på rätt sätt. Undersökningar har visat att alltför många bilbarnstolar är felmonterade, och därmed nästintill farliga att sitta i.

Vi på Kvdbil har provmonterat en bilbarnstol i tre olika bilmodeller: halvkombi, kombi och SUV. I testet visade det sig att kombin ger bäst utrymme för bilbarnstolen medan det är lite mindre plats i en SUV. Men även om det är minst plats i en halvkombi så gick det alldeles utmärkt, och det fanns gott om benutrymme i framsätet med en bilbarnstol monterad i baksätet.

Du bör ändå alltid prova bilbarnstolen i din egen bil. Utrymmet skiljer sig mellan olika märken och modeller och det går inte att säga på förhand att en viss stol passar. Dessutom kan en bil faktiskt vara för stor – det finns bilar, framförallt minibussar, där avståndet fram till passagerarsätets ryggstöd är för långt för att man ska kunna luta bilbarnstolen mot det. Där fungerar alltså bara stolar som är godkända att montera utan stöd, eller som har stödben.

2. Låt barnet provsitta innan du bestämmer dig

Bilbarnstolen ska inte bara kunna få plats i bilen. Du vill säkert inte att ditt barn ska sitta obekvämt, och kanske ha för lite plats för benen. I en bakåtvänd bilbarnstol kommer ditt barn att sitta ända upp till 4-5 års ålder, så det gäller att det finns gott om plats även då.

3. Ska barnet sitta fram eller bak?

Om din bilbarnstol ska monteras fram eller bak i bilen har ingen betydelse för säkerheten. Ofta sitter barnet bekvämare där fram och om du är ensam i bilen är det lite lättare att stoppa tillbaka nappen när barnet spottar ut den – du har också bättre uppsikt över barnet.

Det är också jätteviktigt att barnet sitter bakåtvänt så länge som möjligt, helst ända till 5 års ålder. Ett barns huvud är mycket tungt i förhållande till kroppsvikten och klarar inte särskilt stora påfrestningar vid en krock eller ens vid en kraftig inbromsning.

OBS! Om barnet sitter i framsätet måste din airbag vara urkopplad. Vid en krock utgör krockkudden en livsfara.

4. Bilbarnstol med Isofix-fästen

Om din bil är utrustad med Isofix-fästen är det lättare att montera bilbarnstolen på ett stabilt och säkert sätt. Stolen sitter dessutom stadigt på plats även när det inte sitter någon i den. En förutsättning är förstås att även bilbarnstolen är förberedd för Isofix.

Enda nackdelen med Isofix är att det bara är godkänt för barn upp till 18 kg. Det finns bilbarnstolar med annan fästmetod där barnet kan sitta upp till 25 kg.

5. Är det en bra idé att köpa begagnat?

Det kan absolut vara bra att köpa en begagnad bilbarnstol. Vi rekommenderar dock att du bara köper från någon du känner och att du vet stolens historia. Om den har varit med om en krock ska den kasseras.

Dessutom bör den inte vara äldre än 4-5 år gammal. Plasten i stolen åldras och blir porös med åren, och man räknar med att dess livslängd är ungefär 10 år. Därför bör stolen inte vara äldre än 5 år, med tanke på att du vill kunna använda den till ditt barn tills den inte längre behövs.

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

5 tips för att underhålla barnen i bilen

1 maj, 2024

Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Bara sex av tio vet att man kan få böter av att inte använda blinkers

5 mars, 2024

Livet med bil

Så förbereder du bilen inför vintern

14 november, 2023

ContactIconKontakt