• ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Hybridbilar - vad är skillnaden mellan en laddhybrid och en elhybrid?

Hybridbilar - vad är skillnaden mellan en laddhybrid och en elhybrid?

3 november, 2022

Vad är egentligen en hybridbil och vad kan vara bra att ha med sig när man ska köpa en hybridbil? Vi hjälper dig att reda ut begreppen!

Vad är en hybridbil?

En hybridbil är en bil som drivs av en kombination av förbränningsmotor och elmotor. Inom begreppet hybridbilar ryms idag tre huvudkategorier:

  • Hybrider (Hybrid Electric Vehicles - HEV)

  • Laddhybrider (Plug-in Hybrid Electric Vehicle - PHEV)

  • Mildhybrider (Mild Hybrid Electric Vehicle - MHEV)

Hybridbil (HEV), även kallad elhybrid

En hybridbil (HEV) har ett inbyggt batteri som laddas av förbränningsmotorn samt vid inbromsning. Batteripaketet driver en elmotor som främst fungerar som en extra kraftkälla i kombination med förbränningsmotorn. Elmotorn kan dock ensam driva bilen korta sträckor i låga hastigheter. 

Elhybrider på auktion

Laddhybrid (PHEV)

Laddhybridens batteri är kraftfullast bland hybridbilar och laddas med kabel. Batteriet i en laddhybrid kan driva bilen helt på el längre (normalt 5-10 mil) och i högre hastigheter jämfört med övriga kategorier. Det är vanligast med bensindrivna laddhybrider, men finns också några dieselmodeller. 

Laddhybrider på auktion

Mildhybrid (MHEV)

Mildhybrider kombinerar en förbränningsmotor med ett batteri som ger extra kraft från en mindre elmotor. Denna elmotor kan dock inte ensam driva bilen. Mildhybridtekniken handlar främst om bränslebesparing men innebär också fördelar i att framdrivningen av bilen blir mjukare. 

Vilken typ av bil passar mig?

Vilken typ av drivmedel din nästa bil ska ha beror på hur mycket du kör, var du kör och dina laddmöjligheter.

För vem passar en elbil?

Även om du dagligen kör långt (cirka 10-20 mil) kan en elbil passa dig om du har möjlighet att installera en laddbox hemmavid eller om du kan ladda vid din arbetsplats.

Om du inte har möjlighet att ladda bilen i din vardag skulle en elbil ändå funka för dig, förutsatt att du inte kör så många mil dagligen. På snabbladdningsstationer kan du ladda ungefär 80 procent av batteriets kapacitet på bara 30 minuter.

Elbilar på auktion

För vem passar en laddhybrid?

 En laddhybrid kommer till sin rätt om den kan laddas ofta, så att den mesta av körningen går på el. Om du kör mycket både i stadsmiljö och på landsväg är en laddhybrid något för dig. Då kan du köra på el inne i stan och när du gör längre resor över 30-50 mil kommer du ändå fram eftersom den går på bränsle när batteriet tryter.

För vem passar en elhybrid?

Om du inte har laddmöjlighet i din vardag men ändå vill minska ditt CO2-utsläpp kan en hybridbil vara något för dig. Eftersom elmotorn och batteriet avlastar förbränningsmotorn minskar ditt fossila avtryck, jämfört med en helt fossildriven bil.

Dessutom syns det även i din plånbok eftersom en hybridbil ofta har lägre skatt och mindre bränsleförbrukning jämfört med sin fossila kompis.Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Här är kommunerna med flest laddbara bilar

21 mars, 2023

Elbilar

Slopad klimatbonus splittrar svenskarna

15 februari, 2023

Elbilar

Utan bonus ingen elbil?

15 november, 2022

Elbilar

Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

11 november, 2022

GuiderVisa alla
Guider

Rätt tidpunkt att sälja din bil

29 januari, 2023

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

24 januari, 2023

Guider

Dags att serva bilen? Det här behöver du känna till!

8 januari, 2023

Guider

4 tips för bästa andrahandsvärdet på din bil

5 januari, 2023

ContactIcon
Kontakt