SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

11 november, 2022

Tesla Model 3 och Polestar 2 har i princip samma batteristorlek. Men Teknikens Världs test visar att Teslan har 33 procent längre räckvidd. Hur kommer det sig egentligen?

Det är många faktorer som påverkar en elbils räckvidd och det går att tala länge om detta ämne. Såklart är batteriets storlek avgörande – 100 kwh är bättre än 50 kwh, men det är också skillnad på angiven räckvidd enligt WLTP och den faktiska räckvidden.

Det visar Teknikens världs test av olika elbilar, vilket sammanfattades av Jan-Erik Bergren under Bilprisers senaste webinar. Bilpriser ingår i KVD-koncernen och är experter på bilars värde och de anordnar regelbundet webinars med intressanta och aktuella ämnen.

Din körstil påverkas räckvidden mest

Det som påverkar den faktiska räckvidden mest är hur du kör – fort, sakta, mjukt eller hårt, i kombination med temperatur – både i luften och temperaturen i batteriet. Luftmotstånd från karossen påverkar också, ju större bil desto mer påverkas räckvidden negativt. Och sen slutligen handlar det om trolleri. Detta i form av hur bra bilens teknik är på att hantera batteriets energiinnehåll.

”Och här är Tesla outstanding. Trots att alla bilmärken idag har elbilsmodeller ligger Tesla långt före alla andra när det kommer till tekniken för energieffektivitet,” sade Jan-Erik Berggren.

Den optimala hastigheten för en elbil

När Teknikens värld testar elbilars räckvidd laddas batteriet upp till 80 procent för att sedan köras på rad, på samma väg och i samma temperatur. Därefter laddas bilen igen upp till 80 procent för samma procedur.

Går det att säga något om den optimala hastigheten för en elbil då, för att maximera räckvidden? Jan-Erik menar att 80-90 är optimalt för en elbil ur räckviddsperspektiv. Landsvägsfart helt enkelt.

Missa inte nästa webinar

Ovan text är ett referat från Bilprisers webinar den 20 oktober. Deras webinar är helt kostnadsfria och du anmäler dig enklast via deras sida på Linkedin. Passa på att följa dem så missar du inte nästa tillfälle!

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

Elbilar

Så håller 10 vanliga elbilar sitt värde

22 januari, 2024

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Bara sex av tio vet att man kan få böter av att inte använda blinkers

5 mars, 2024

Livet med bil

Så ser vår internationella köpkraft ut

22 februari, 2024

Livet med bil

Här finns flest personliga registreringsskyltar

17 januari, 2024

ContactIconKontakt