• ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

11 november, 2022

Tesla Model 3 och Polestar 2 har i princip samma batteristorlek. Men Teknikens Världs test visar att Teslan har 33 procent längre räckvidd. Hur kommer det sig egentligen?

Det är många faktorer som påverkar en elbils räckvidd och det går att tala länge om detta ämne. Såklart är batteriets storlek avgörande – 100 kwh är bättre än 50 kwh, men det är också skillnad på angiven räckvidd enligt WLTP och den faktiska räckvidden.

Det visar Teknikens världs test av olika elbilar, vilket sammanfattades av Jan-Erik Bergren under Bilprisers senaste webinar. Bilpriser ingår i KVD-koncernen och är experter på bilars värde och de anordnar regelbundet webinars med intressanta och aktuella ämnen.

Din körstil påverkas räckvidden mest

Det som påverkar den faktiska räckvidden mest är hur du kör – fort, sakta, mjukt eller hårt, i kombination med temperatur – både i luften och temperaturen i batteriet. Luftmotstånd från karossen påverkar också, ju större bil desto mer påverkas räckvidden negativt. Och sen slutligen handlar det om trolleri. Detta i form av hur bra bilens teknik är på att hantera batteriets energiinnehåll.

”Och här är Tesla outstanding. Trots att alla bilmärken idag har elbilsmodeller ligger Tesla långt före alla andra när det kommer till tekniken för energieffektivitet,” sade Jan-Erik Berggren.

Den optimala hastigheten för en elbil

När Teknikens värld testar elbilars räckvidd laddas batteriet upp till 80 procent för att sedan köras på rad, på samma väg och i samma temperatur. Därefter laddas bilen igen upp till 80 procent för samma procedur.

Går det att säga något om den optimala hastigheten för en elbil då, för att maximera räckvidden? Jan-Erik menar att 80-90 är optimalt för en elbil ur räckviddsperspektiv. Landsvägsfart helt enkelt.

Missa inte nästa webinar

Ovan text är ett referat från Bilprisers webinar den 20 oktober. Deras webinar är helt kostnadsfria och du anmäler dig enklast via deras sida på Linkedin. Passa på att följa dem så missar du inte nästa tillfälle!

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Här är kommunerna med flest laddbara bilar

21 mars, 2023

Elbilar

Slopad klimatbonus splittrar svenskarna

15 februari, 2023

Elbilar

Utan bonus ingen elbil?

15 november, 2022

Elbilar

Hybridbilar - vad är skillnaden mellan en laddhybrid och en elhybrid?

3 november, 2022

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Så har bilister ändrat sina vanor – för att spara pengar

21 mars, 2023

Livet med bil

Begagnat som inflationsraket i USA - Varför inte i Sverige?

15 februari, 2023

Livet med bil

Nya bilar som kommer 2023

25 januari, 2023

Livet med bil

Begagnade bilar dyrare under 2022

12 januari, 2023

ContactIcon
Kontakt