SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • BilsemesterNextIcon
  • Semester i husbil eller husvagn: Tipsen för en lyckad semester

Semester i husbil eller husvagn: Tipsen för en lyckad semester

12 juni, 2024

Nästan sex av tio svenskar kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn. Friheten lockar mest tätt följt av möjligheten till upplevelser och aktiviteter. Dessutom är det prisvärt. Detta visar en undersökning gjord av vårt systerbolag Forsbergs Fritidscenter

Camping eller ställplats? Kvällsmat i förtältet eller på restaurang? Det finns många val att ta ställning till när campingresan ska planeras. Här kommer ett gäng handfasta tips för att göra semestern på vägarna lyckad!

Budgetvänliga ställplatser eller campingar?

Oavsett semesterbudget är det bra att kolla vilka alternativ som finns innan du parkerar husbilen eller husvagnen på campingplatsen och dig själv i brassestolen. Campingpriser kan variera kraftigt beroende på faciliteter och platsens popularitet. Ett annat tips är att utnyttja gratisaktiviteter som campingar erbjuder, särskilt för barn. Sommaren erbjuder många gratisaktiviteter som bad, cykling, vandring och utforskning av naturområden.

Matlagning istället för restaurangbesök*

Laga egen mat för att spara pengar och få en mer autentisk upplevelse. Handla i butiker utanför campingområdet för att ytterligare minska matkostnaderna.  

*Det är semester. Unna er en utemiddag eller två!  

Först planera – sen flanera

Planera din resa noggrant, fast lämna utrymme för spontana äventyr. De mest natursköna platserna ligger ofta utanför motorvägarna. Typ bakom krönet på en lummig landsväg, vid en stilla sjö eller på en svindlande höjd. Prova att planera en färdrutt från punkt A till B som undviker de stora motorvägarna och upptäck Sveriges dolda pärlor.  

Här är en lista över de fem bäst rankade naturcampingarna i Sverige för husbilar och husvagnar, kända för sina natursköna lägen och utmärkta faciliteter.

Trosa Havsbad & Camping: Belägen i Södermanlands län erbjuder campingplatsen en lugn miljö omgiven av både hav och skog. Här finns möjlighet till bad, glamping och en mängd aktiviteter såsom äventyrsgolf och motionsspår. Campingen är också känd för sin fina service och restaurang. 

Ringsjöstrand Camping: Ligger vackert vid Ringsjön i Skåne och erbjuder en fridfull miljö med närhet till naturen. Campingen har bra faciliteter för både husbilar och husvagnar och området är perfekt för naturälskare som vill uppleva Skånes natursköna landskap. 

Isaberg Mountain Resort: Med omfattande cykel- och vandringsleder samt höghöjdsbanor, är småländska Isaberg en utmärkt plats för en aktiv natursemester. Campingen erbjuder också goda faciliteter för husbilar och husvagnar. 

Saltviks Camping: Campingen i Grebbestad är känd för sitt natursköna läge nära havet. Njut av strandliv och vackra kustvyer med många aktiviteter för både barn och vuxna. 

Arctic Camp Jokkmokk: Camping nära polcirkeln som erbjuder en naturnära upplevelse med fina möjligheter för fiske, vandring och att uppleva norrsken. Campingen är belägen vid en sjö och erbjuder moderna faciliteter för husbilar och husvagnar. 

Tips: Trafikverkets lista på landets rastplatser 

Välj rätt dragbil för husvagnen

När du drar en husvagn är det viktigt att välja en dragbil som kan hantera den extra tyngden och hålla stabiliteten. Bilen bör ha tillräcklig kraft för att "palla trycket" och samtidigt ha ett stadigt grepp mot körbanan. 

Tips från vår sida är:

Välj en motor med runt 150 hk eller mer för en behaglig körning 

Välj en bil med relativt låg totalvikt, runt 2200 kg, så minskar du risken för att bilens och husvagnens sammanlagda totalvikt överskrider 3 500 kg – vilket är gränsen för dig som har B-körkort 

Använd Trafikverkets smidiga kalkylator för att se hur tung husvagn en specifik bil får lov att dra. Hitta kalkylatorn här 

På Transportstyrelsen kan du se hur tung husvagn din bil får dra.   

Bilar för husvagn
Se fler bilar

Liknande artiklar

BilsemesterVisa alla
Bilsemester

Nordens bästa roadtrip-sträckor listade

5 juni, 2024

Bilsemester

Resa med hund i bilen – det här gäller

15 maj, 2024

Bilsemester

Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa

30 mars, 2023

Bilsemester

5 bästa apparna för bilsemestern

5 december, 2022

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

ContactIconKontakt