SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Så bygger du en egen van - Sandra delar sina bästa tips

3 maj, 2021

Mitt bland kvittrande fåglar och en gnistrande sjö så sitter Sandra och jobbar. Eller ja, ibland står hon också, beroende vad hon känner för. Det är lite det som är det bästa med hennes mobila kontor, hur flexibelt det är. Men det mobila kontoret var faktiskt inte alls menat att vara ett kontor  utan det kom bara att bli så.

Sommaren 2020 kom att se annorlunda ut. Inte minst blev det en sommar som skiljde sig för de som helst av allt reser utomlands under semestern. Genast växte intresset för att resa i Sverige, allt fler hungrade efter att upptäcka det som finns runt hörnet. Och ett nytt ord kom snabbt att växa i popularitet, nu skulle vi minsann alla på hemester.

Sandras dröm började med en begagnad transportbil

För Sandra och hennes sambo, som älskar att resa utomlands, kom en känsla av rastlöshet hemma i lägenheten. De längtade efter att upptäcka nya platser och att göra det på ett smidigt sätt. De ville se mer av Sverige och att komma nära naturen, men då att tälta inte alltid kändes optimalt för dem började de fundera på andra lösningar.

”Hur kan vi lätt ta oss iväg, utan att behöva en sommarstuga, eller att behöva hyra varje gång?” säger Sandra och refererar tillbaka på en fråga som hon och sambon ställde sig själva den sommaren. Idén om en van var född, och snart började letandet efter både en bil och inspiration till bygget.  

Roadtrip-vanen blev oväntat ett kontor

Under hösten köpte de en bil, spenderade all ledig tid med att bygga och på helgerna åkte Sandra, hennes sambo och deras två katter iväg för att upptäcka nya platser. Och de kom att trivas bra i sin van. De trivdes faktiskt så bra att de kom på sig själva med att försöka hitta lösningar för hur de kunde maximera tiden i bilen. De började med att ibland åka en halvdag tidigare för att förlänga helgen och satt då och jobbade sista delen av jobbveckan med varsin laptop i knät inne i vanen.

Detta blev startskottet till att de alltmer ofta använda sin van som ett mobilt kontor under veckorna. Det blev ett sätt för Sandra att skapa lite variation i hemmajobbet och miljöombytet i vanen blev ett uppfriskande alternativ till köksbordet.

”Det var ett sätt att komma ifrån åtta till fem, måndag till fredag. Även om jag har ett sådant jobb så kändes det inte på samma sätt. Att bara kunna få stå och kolla ut på havet eller att på lunchen ta ett dopp och sedan gå direkt upp till kontoret igen gör skillnad,” menar hon.

Hemligheten bakom compact living

Efter att vi snackat en stund börjar Sandra visa runt i vanen. Samtidigt som vi är mitt uppe i att fota inne i bilen dyker en kille upp. Han sticker fram huvudet bakom de vidöppna bakdörrarna och utbrister glatt på franskbruten engelska: ”Oj, din van är så ren!”. Fransosen och hans kompis hade parkerat sin van en bit bort och han förklarade att deras van var både smutsig och rörig inuti. Men han tillade snabbt, lite ursäktande, att den minsann var ganska ren när de först begav sig iväg.

Och ja, han har rätt i att Sandras van är ren och att saker och ting har sin plats. Något som är en av de stora nycklarna till van-livet, menar hon. Hon visar upp de inbyggda lådorna, den rymliga förvaringen under sängen och ett utfällbart bord som gör att man kan stå utanför bilen och förbereda mat eller jobba på en laptop. Just det där utfällbara bordet, det är en av Sandras favoritplatser i vanen. Där står hon gärna och jobbar, samtidigt som hon blickar ut över dagens väl valda utsikt.

Besöket i vanen börjar rundas av, men innan vi lämnar Sandra att jobba vidare med sin underbara sjöutsikt, så får vi hennes fem bästa tips till dig som vill bygga en egen van. För ja, vem blir inte sugen på att göra just det?

Sandras 5 bästa tips till dig som bygger en van

1.  Börja med att samla inspiration och kunskap

Sandra rekommenderar att hitta inspiration på Instagram och leta efter grupper på Facebook – där hon specifikt tipsar om gruppen Vanlife.

2. Snåla inte med grundjobben

Det vill säga: snåla och slarva inte med saker, bara för att det inte syns – såsom isolering och ventilation.

3. Installera en taklucka

För extra ljus, mysfaktor och möjlighet att få svalka en varm sommarnatt.

4. Ha koll på ståhöjden

Välj en van du kan stå raklång i. Om du vill bygga ett kök inne i bilen så är det skönt att slippa stå böjd när du lagar mat.

5. Ta det lugnt!

Förverkliga inte alla dina idéer på en gång. Passa på att bo in dig och bygg till långsamt för att se vad du saknar och behöver.

Van-sugen? Börja drömmen hos oss!

Liknande artiklar

BilsemesterVisa alla
Bilsemester

Semester i husbil eller husvagn: Tipsen för en lyckad semester

12 juni, 2024

Bilsemester

Nordens bästa roadtrip-sträckor listade

5 juni, 2024

Bilsemester

Resa med hund i bilen – det här gäller

15 maj, 2024

Bilsemester

Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa

30 mars, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

ContactIconKontakt