SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Byta olja i bilen - här är 8 tips

26 augusti, 2022

Hur länge sedan var det du kollade oljenivån i motorn senast? Det bör man göra med jämna mellanrum. Och särskilt viktigt är det om du har en äldre bil som kanske inte regelbundet lämnas in på service.

Oljan är bilens motsvarighet till blodet i din kropp. Dess främsta uppgift är att smörja motorns viktiga delar så att de inte slits ut. Därför är det viktigt att du kollar oljenivån då och då, även om du inte själv gör oljebytet.

Oljan har dock fler funktioner än att smörja motorn. Den hjälper till att kyla motorn, löser upp smuts och håller motorn ren och tätar även vid packningar och kolvringar.

Vad berättar oljestickan?

När du ska kontrollera oljenivån tar du upp stickan och torkar av den, och sätter tillbaka den. Sedan drar du upp den igen. Nu kan du kontrollera oljenivån med hjälp av markeringarna, men ta också en titt på vilken färg oljan har – här är några saker som oljestickan kan avslöja för dig:

  • För låg nivå: Fyll på med mer olja, ungefär en halv liter i taget. Låt bilen stå still i 15 minuter mellan påfyllning och start, så att all olja har runnit tillbaka ner i oljetråget.

  • För hög nivå: Det skulle kunna bero på att bensin läckt förbi slitna kolvringar. På en nyare bil är det dock troligare att du har fyllt på för mycket olja, eftersom så kraftigt slitage är ganska osannolikt.

  • Oljan är gyllengul: Betyder att oljan är fräsch och nyligen bytt.

  • Oljan är ljusbrun: Ett varningstecken. Det innebär att oljan har blivit uppblandad med vatten. Det kan bero på att det läcker in kylarvatten. Kontakta verkstad.

  • Oljan är svart: Inget att oroa sig för. Det är sot och annan smuts som lösts upp och flyter i oljan.

  • Brunt skum på oljestickan och i locket: Kondens har samlats i oljan. Det händer i regel vid korta körningar när oljan inte hinner bli tillräckligt varm för att vattnet ska koka bort. Nästa gång du kör motorn längre kommer oljan att bli som vanligt igen.

Hur ofta bör man köpa olja till bilen?

Det enkla svaret på hur ofta man bör köpa ny olja till bilen är att följa biltillverkarens rekommendationer. Rent allmänt brukar man säga att man bör göra ett oljebyte minst vartannat år – men helst bör du göra det varje år.

Har du dessutom många kallstarter, kör många korta sträckor eller ofta drar husvagn kan det vara en bra idé att byta olja med ännu tätare intervaller.

8 korta tips när det gäller olja och oljebyte

1.     Kontrollera oljenivån regelbundet. Till exempel i samband med att du tvättar bilen.

Fyll på vid behov.

2.      Byt olja enligt det intervall som anges i bilens manual.

3.      Belasta inte motorn eller varva den hårt innan den blivit varm.

4.      Kika på prislappen. Bra olja kostar en del.

5.      Byt alltid oljefilter samtidigt med oljebytet.

6.      Samla upp oljan och lämna den till en återvinningscentral.

7.      Byt gärna olja en extra gång mellan servicetillfällena om den ofta utsätts för hård belastning.

8.      Strunta i de olika tillsatser som finns att köpa. Bra olja innehåller allt som behövs.

Oljebyte – pris hos olika verkstäder

Det finns svårare saker här i livet än att göra ett oljebyte på egen hand. Men de flesta väljer ändå att lämna in bilen på verkstad för att byta olja. Ofta sker oljebyte i samband med att man servar bilen. Samtidigt får du också en stämpel i serviceboken, vilket du inte får om du byter olja själv.

Priset på ett oljebyte kan variera kraftigt, och det gäller att välja med omsorg. Det finns de som gör oljebyte för en tusenlapp, medan en märkesverkstad kan ta uppemot 4 000 kr. Priset beror delvis på hur mycket olja som går åt, och vilken typ av olja de använder.

Vilken olja till bilen är bäst?

När du ska köpa olja till bilen är det viktigt att du väljer en kvalitetsolja med rätt viskositet. Det är inte bara att ta första bästa – eller billigaste – olja du hittar i hyllan.

ACEA-klassificering, ursäkta vad sa du?

ACEA är en samarbetsorganisation för europeiska biltillverkare. De utvecklar bland annat klassifikationer av motorolja med särskild hänsyn till europeiska motorer och användningsförhållanden.

För att uppfylla kraven för en kvalitetsklass måste oljan klara både laboratorie- och motorprov. Så länge som motoroljan uppfyller dessa krav spelar det mindre roll vilket märke du väljer!

Vad betyder viskositet?

Egenskaperna för motorolja har förändrats mycket genom åren. Mycket av utvecklingen har handlat om att försöka få mindre friktion och därmed lägre bensinförbrukning. Som ett resultat av den forskningen har vi fått se hur viskositetsklasserna blivit allt lägre.

Olja med låg viskositet har den egenskapen att den pumpas runt lättare i bilen eftersom den är mer lättflytande än tjockare oljor. Men om oljan är alltför lättflytande kan istället smörjegenskaperna försämras, med risk att delar som till exempel kamkedjor slits ut i förtid.

Så vilken olja ska du då välja? Det enklaste är att ta en titt i instruktionsboken och välja en av de oljor som biltillverkaren själv rekommenderar.

Ska man byta oljefilter samtidigt som man byter olja?

När du lämnar in din bil på service sker oftast ett oljebyte, och samtidigt byter verkstaden ut oljefiltret. Filtret hjälper till att hålla oljan ren, och eftersom det samlas mycket smuts i filtret bör även detta bytas ut en gång per år. Därför är det ofta en självklarhet att man byter både olja och filter samtidigt. Filtret kostar dessutom en struntsumma i sammanhanget.

Liknande artiklar

Livet med bilVisa alla
Livet med bil

Därför ska du inte tvätta bilen hemma

21 mars, 2024

Livet med bil

Bara sex av tio vet att man kan få böter av att inte använda blinkers

5 mars, 2024

Livet med bil

Så ser vår internationella köpkraft ut

22 februari, 2024

Livet med bil

Här finns flest personliga registreringsskyltar

17 januari, 2024

ContactIconKontakt