Hero background
Koll på: kostnaden
Bilnyttig läsning för dig!

Vad kostar en bil att äga, egentligen?

Handen på hjärtat: Har du koll på hur mycket en bil kostar? Det är lätt att tro att en bil enbart kostar det man betalar vid inköp, men kikar man lite närmre är det fler parametrar att ta hänsyn till.

Många bilköpare stirrar sig blinda på bilens prislapp men missar att kontrollera hur mycket den totalt kostar att äga. Hur mycket man ska betala för fordonsskatt och försäkring påverkar såklart hur hög ens månadskostnad blir. Fordonskatten, i sin tur, beror på typ av drivmedel och koldioxidutsläpp eller fordonsslag och skattevikt. Och hur hög försäkringspremien blir beror exempelvis på bilens körsträcka, pris och motor. Och du, bilens totala ägandekostnad benämns ibland som TCO (total cost of ownership) - så nu har vi rett ut det.
Hitta din nya bil här:

Den berömda värdeminskningen

Frasen "En helt ny bil tappar i värde i samma sekund du premiärkör den!", har du säkert hört. Och visst det stämmer oftast, eftersom den enskilt största kostnaden för bilar är värdeminskningen. Men detta gäller främst nya bilar. När det kommer till begagnat har den största värdeminskningen redan skett. För en del modeller är det till och med så att värdet halveras redan under det första året. Den som verkligen vill spara pengar gör därför bäst i att köpa en begagnad bil. Men vill man absolut ha sprillans nytt är det viktigt att inte enbart se till bilens pris, utan att man ser till alla kostnader som följer av ägandet.

Gissar fel på upp till 36 000 kronor

Det är också lätt att missbedöma hur mycket en bil kostar att äga, oavsett om den är ny eller begagnad. När Kvdbil genomförde en undersökning för ett par år sedan visade det sig att de flesta trodde att en tre år gammal bil kostar cirka 1 000 kronor till 3 000 kronor mindre att äga per månad än vad den faktiskt gör. Det motsvarar en extra kostnad på upp till 50 procent.

Så hur kan man få koll på den totala ägandekostnaden? Förutom att vara medveten om värdeminskningen, se över framtida kostnader för fordonsskatt, försäkring och service. Även eventuella kostnader för parkeringsplats eller nya däck är lätt att missa. Planerar du att köra många mil per år? Kika då på en så bränslesnål bil som möjligt.

Exempel på kostnader att hålla koll på

Skatt

Bonus malus-systemet som trädde i kraft under 2018 påverkar endast nya bilar. Det betyder att de flesta begagnade bilar är undantagna bonus malus. Ett enkelt sätt att kolla upp skatten är att gå in på transportstyrelsen.se och ”Uppgifter om andras fordon”. När du köper bil genom Kvdbil är fordonsskatten alltid angiven i bilens annons under "Bilfakta"

Försäkring

Välj om du behöver en halv- eller helförsäkring. Här kan du använda dig av något av jämförelseverktygen som finns på nätet. Köper du bil via kvd.se bjuder vi på 14 dagar försäkring genom Trygg-Hansa.

Vilken soppa?

Kör du många mil per år? Välj en bränslesnål bil. Det är främst vid många mil som bränsleeffektiva bilar verkligen ger effekt för både plånbok och miljö.

Har du möjlighet att ladda hemma eller på exempelvis jobbet? Då kan en elbil eller hybridvariant vara något för dig.

Ha en reparationsbudget!

Behovet för reparation varierar givetvis, men att ha en reparationsbuffert för oförutsedda händelser på 5000 kronor per år är ett gott riktmärke. Nyttjar du inte bufferten kan du lägga pengarna på årsservicen istället.

Lycka till med ditt bilägande!

ContactIcon
Kontakt