Vi guidar dig!

5 steg till en vinterrustad bil

Vilket djup ska det vara på vinterdäcken, hur slipper du igenimmade rutor och vad bör du alltid ha i bilen? För att underlätta för dig har vi skapat en guide för hur du vintersäkrar och vinterrustar din bil – i fem enkla steg.

1. Byt till vinterdäck

Det första och absolut viktigaste steget är att se till att du nu bytt dina sommardäck till vinterdäck. Ett par vinterdäck med ett grövre mönster, med eller utan dubbar, ger inte bara en tryggare körning för dig – utan är även något du enligt svensk lag måste ha på din bil från 1 december till 31 mars vid vinterväglag. Kontrollera även mönsterdjupet på dina däck när du byter, så att däcken inte är för slitna. Mönsterdjupet ska vara minst 3 mm, men helst 5 mm för ännu bättre grepp. Bra att tänka på är även att vissa städer har dubbdäcksförbud på utvalda gator.

Kortfakta vinterväglag:
Enligt Transportstyrelsen när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

2. Håll rutorna fria

Saknar du inbyggd motorvärmare eller möjlighet att parkera bilen i ett uppvärmt garage, då är sannolikheten stor att du behöver skrapa och borsta av bilen innan du kör iväg. Se därför till att alltid ha både isskrapa och en mjuk borste redo i bilen.

Förutom att skrapa dina rutor fria från frost och is är det viktigt att borsta bort eventuell snö från motorhuv och tak. Låter du snön ligga kvar på motorhuven riskerar du att den blåser upp på vindrutan när du kör, men även att snön på taket rasar ner över rutan vid hastig inbromsning.

Visste du att:
Du kan faktiskt få böter om du inte tagit bort snö från taket innan du kör. Det räknas som vårdslöshet i trafik.

Trots skrapade rutor kan det ibland uppstå imma på insidan av vindrutan när du väl börjat köra. Du kan då sätta på värmefläkten i bilen eller öppna bilens fönster på glänt en stund när du kör för att få ut imman snabbare. För att minimera risken att imma uppstår från första början kan du regelbundet tvätta insidan av vindrutan, då imman lättare fäster på en smutsig ruta. Och du, se även till att din spolarvätska är frosttålig vintertid!

3. Dubbelkolla bilens batteri

Kyla kan göra att batteriets kapacitet sjunker och i värsta fall kan det resultera i att bilen inte går att starta. Har du ett äldre batteri kan det därför vara bra att dubbelkolla att det fortfarande är i bra skick innan du ger dig ut på vintervägarna.

4. Ha tanken välfylld

Under vinterhalvåret kan det vara bra att inte låta tanken bli alltför tom innan du åker och tankar. Om du blir oväntat fast någonstans eller måste ta en omväg på grund av oväder eller dåligt väglag känns det skönt att veta att du har lite extra soppa i tanken.

5. Skapa ett vinterkit till bilen

Sist men inte minst så finns det några saker som kan vara riktigt hjälpsamma att ha med sig i bilen under vintern, ett kit med bra-att-ha-saker. För bekvämligheten men framför allt för säkerhetens skull.

  • Isskrapa & mjuk borste
  • Extradunk med frosttålig spolarvätska
  • Låsspray (om du har en bil med vanliga lås)
  • Varm filt
  • Ficklampa
  • Startkabel

Tillbaka till Nyheter

ContactIcon
Kontakt