SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • KöpguiderNextIcon
  • Första bilen? Tänk på det här när du köper din första bil

Första bilen? Tänk på det här när du köper din första bil

4 april, 2024

Dags att köpa första bilen? Kul! Här är vår bästa köpa-bil-guide med allt du behöver veta. 

Bostadsaffären är för många den största affären vi gör i livet, därefter kommer bilköpet. Köper du bil för första gången känns det säkert lite extra pirrigt. Men ta det lugnt. Vi tar dig igenom beslutet, steg för steg. 

Steg 1: Fundera igenom dina behov

Vilken bil som är rätt beror såklart på vem du är och vad du förväntar dig av en bil. För vissa är märke, design och färg viktigt, men de allra flesta prioriterar funktionalitet och praktiska egenskaper. Till exempel: Kör du många mil i vardagen men har ont om laddmöjligheter kanske en liten bensin- eller dieselbil med låg bränsleförbrukning passar dig bäst. Har du däremot möjlighet att ladda hemma, på jobbet eller någon annanstans är det kanske en laddbar bil du ska satsa på. Kom ihåg att bilen ska möta de behov som du faktiskt har i vardagen, inte i extremfallen. På det sättet kommer du inte bara hålla kostnaderna nere utan också minska din belastning på klimatet.

Steg 2: Sätt en budget

Innan du börjar titta på olika bilmodeller är det viktigt att göra en budget, så att du är säker på att bilköpet verkligen ryms i din ekonomi. Tänk på att det utöver inköpskostnad tillkommer löpande kostnader för skatt, drivmedel, försäkring, underhåll och reparationer. Missa heller inte den dolda kostnaden som värdeminskningen innebär. Detta är extra viktigt om du köper en helt ny bil eftersom en bils värde sjunker mest de första åren.

Steg 3: Köpa av bilhandlare/bilförmedlare eller privatperson

När du väl har bestämt dig för vilken bil du ska köpa är nästa beslut varifrån du ska köpa den. När du köper en bil av en bilhandlare gäller konsumentköplagen. Om bilen inte är i det skick som står i avtalet eller i bilens handlingar kan du reklamera köpet. Köper du däremot bilen direkt av en privatperson gäller i stället köplagen, vilken skyddar sämre. Att många bilhandlare är anslutna till branschorganisationer som ställer kvalitetskrav på sina medlemsföretag är också något många ser som en trygghet. Det är heller inte ovanligt att bilhandlare lämnar, eller kan erbjuda, garantier. Ytterligare en fördel är att du kan få hjälp med finansiering. Ett vanligt upplägg med billån är att du betalar 20 procent av det totala värdet som kontantinsats och lånar till resterande 80 procent. Ett alternativ till att köpa sin bil och finansiera med billån är privatleasing.

Steg 4: Kontrollera och provkör bilen

Du har alltså hittat en bil som du vill slå till på? Härligt! Men innan du skriver på papperna är det en god idé att kontrollera och provköra bilen. Köper av en handlare är det möjligt att denne redan har gjort detta, kika då i dokumentationen från den kontrollen. Att kontrollera bilen är något man alltid ska ha som vana som bilköpare, oavsett om man köper från en privatperson eller en bilhandlare. Hur Kvdbils fordonstekniker provkör och testar bilarna på över 170 punkter hittar du här.

Steg 5: Skriva på papperna

Nu återstår bara formaliteter innan du kan titulera dig själv som bilägare. Ett köpekontrakt ska skrivas på och bilen ska bli registrerad på dig, sedan är det klart. Går du till en bilhandlare/bilförmedlare är kontraktsskrivning och ägarbyte något du oftast får hjälp med (t.ex. sköter vi på Kvdbil allt pappersarbete åt dig). Men köper du av en privatperson behöver ett avtal skrivas om vad som gäller för just er bilaffär.

Steg 6: Försäkra bilen

Innan du sätter dig bakom ratten i din nya bil ska du se till att bilen är försäkrad. Du måste minst ha en trafikförsäkring, det säger trafikskadelagen. Trafikförsäkringen ersätter personskador och de sakskador som du vållat med din bil (t.ex. om du kör på ett annat fordon eller in i ett staket). Halvförsäkring ger ett lite starkare skydd. Där ingår förutom trafikförsäkringen även stöld-, brand-, glas-, allrisk-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Men vill du även vara skyddad mot skador som uppkommer på din bil där du själv varit vållande behöver du en helförsäkring. En helförsäkring består av både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. När du köper en bil hos oss ingår det alltid 14 dagar utav Kvdbil Försäkring, som vi tagit fram i samarbete med Söderberg & Partners. På så sätt är du trygg redan från första färden.

Lycka till med ditt bilköp och kör försiktigt!

Utvalda halvkombi

Liknande artiklar

KöpguiderVisa alla
Köpguider

4 sätt att finansiera ditt bilköp

23 november, 2023

Köpguider

Billigaste bilarna att äga

20 september, 2023

Köpguider

Bästa begagnade familjebilen

1 februari, 2023

Köpguider

Köpa begagnad bil - guide till ett bra bilköp

25 januari, 2023

GuiderVisa alla
Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

ContactIconKontakt