SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Trender i bilbranschen 2023 – vår analys

16 december, 2022

Pandemi, leveransproblematik, krig och stigande inflation. Även om det inte är mest synd om bilbranschen i svåra tider, har det varit ett par utmanande år för branschen i stort. Här är vår trendspaning och analys inför 2023!

Den höga efterfrågan på begagnade bilar som vi sett under de senaste åren har hängt med under 2022. Det är först i slutet av året som vi nu ser en mer avvaktande marknad.

Hänger du med?

Kedjan av händelser som påverkar försäljningen är snårig, häng med här nu!

Generellt har det sålts färre begagnade bilar 2022, jämfört med tidigare år. Vilket bland annat beror på ett minskat antal nybilsförsäljningar. Och denna minskning beror dels på leveransproblem, vilket medför att företag inte har möjlighet att byta bilar i samma utsträckning som tidigare. Dessutom förändrades bonus-malus våren 2021, vilket boostade försäljningen ifjol och även detta påverkar jämförelsen.

Och dels har man hållit hårt i sina leasingkontrakt och inväntat nya besked. Och nya besked, det damp ner i början av november!

Avskaffandet av klimatbonusen - något vi minns från i år

Regeringen tog bort klimatbonusen och sällan (någonsin?!) har fler elbilar sålts på 24 timmar. Från vårt håll ser vi att regeländringen påverkar en trend vi redan sett under längre tid: Att efterfrågan på begagnade el- och laddhybrider fortsatt kommer öka.

Spaning: 2023 går i den begagnade elbilens tecken

Enligt den kinesiska kalendern går vi i 2023 in i kaninens år. Enligt Kvdbils kalender går vi in i den begagnade elbilens år. Tillverkarna har ställt om och tekniken är nu mogen nog för att inte bara locka early-adopters utan också en vanlig bilägare.

Prisutvecklingen på begagnade elbilar går mot trenden och ökar. Ökar gör även efterfrågan, vi ser att allt fler söker efter elbilsmodeller i vår digitala bilhall. Modeller som BMW i3, VW Passat GTE och Renault Zoe är alla hett eftertraktade.

Med det sagt måste man ha med sig att försäljningen av begagnade elbilar och laddhybrider endast motsvarar 5 procent av den totala begagnatförsäljningen i Sverige i år. Men 2023 tror vi kommer vara året då försäljningen av begagnade elbilar tar fart ordentligt!

Elbilar till försäljning just nu
Se fler elbilar

Liknande artiklar

MarknadskollVisa alla
Marknadskoll

Begbilsrapport: Andra kvartalet starkaste på två och ett halvt år

9 juli, 2024

Marknadskoll

Kunskap, värde och djupa insikter om begagnatmarknaden i fokus på KVD-dagen 2024

30 maj, 2024

Marknadskoll

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Marknadskoll

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

Lagar & reglerVisa alla
Lagar & regler

Svenskarna vill ha tillbaka klimatbonusen för elbilar

26 mars, 2024

Lagar & regler

Nytt ekonomiskt stöd för eldrivna lätta lastbilar – detta är regeringens förslag

28 november, 2023

Lagar & regler

Så jobbar vi mot bedrägerier kopplat till export

7 november, 2023

Lagar & regler

Euro 7 – vad innebär EU:s nya utsläppsklass?

3 november, 2023

ContactIconKontakt