SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • GuiderNextIcon
  • Guide till operationell och finansiell leasing

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Vad är operationell och finansiell leasing?

När man pratar om företagsleasing brukar man nämna två saker, operationell leasing och finansiell leasing. Men vad innebär det och vad är egentligen skillnaden mellan de två? 

Låt oss börja med operationell leasing

Operationell leasing är lite som ett hyresavtal. Leasinggivaren äger bilen och du som företag betalar en avgift för att använda den under en viss tid. I avgiften ingår service, försäkring och eventuella reparationer.  

När ett operationellt leasingavtal går ut lämnar du tillbaka bilen till leasinggivaren och slipper därmed ta ansvar för bilens restvärde och försäljning. 

Något som är viktigt att vara medveten om vid återlämnandet av bilen är att leasinggivaren kan debitera dig som leasingtagare för så kallat onormalt slitage.  

Hur fungerar då finansiell leasing? 

Med finansiell leasing ser avtalet lite annorlunda ut. Här betalar du en summa varje månad under en bestämd tid och med ett bestämt restvärde. 

Vad innebär finansiell leasing mer exakt?

– Du betalar för bilen under en bestämd tid.  
 
– Du ansvarar för service, försäkring och reparationer, precis som om du ägde bilen.  
 
–  I slutet av avtalsperioden kan du välja att återlämna bilen eller köpa ut den för det bestämda restvärdet som angavs vid avtalets ingång. (Det kan vara bra att veta att om du vill köpa loss din förmåns- eller tjänstebil finns det speciella skatteregler för det) 
 
– I de flesta fall kan du även förlänga din leasingperiod om du vill. 
 

Vem tar risken? Skillnaden mellan operationell och finansiell leasing

Den stora skillnaden mellan finansiell och operationell leasing ligger i riskfördelningen – vem som tar risken när bilen tappar i värde. 

Vid ett operationellt leasingavtal stannar både riskerna och fördelarna med ägandet hos leasinggivaren. Om bilen slits och tappar i värde är det alltså leasinggivarens risk. Med reservation för onormalt slitage som kan debiteras dig som leasingtagare. 

Vid ett finansiellt leasingavtal överförs ovan till leasingtagaren, med andra ord företaget. Det vill säga, om bilen slits och tappar i värde är det leasingtagarens risk men samtidigt en fördel om bilens värde håller sig bra. 

Tips: Bolla med din ekonomiavdelning vilken leasingform som föredras. 

Liknande artiklar

GuiderVisa alla
Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

ContactIconKontakt