SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

 • ArtiklarNextIcon
 • GuiderNextIcon
 • Apple Carplay – den ultimata andrepiloten

Apple Carplay – den ultimata andrepiloten

1 augusti, 2020

Har du Apple Carplay i din bil? Grattis, då kan du använda din telefons funktioner direkt på instrumentbrädan. Vi på Kvdbil har tagit en titt på hur det fungerar.

Det är mycket som har hänt när det gäller hur vi lyssnar på media i bilen. Från att bara ha lite radiostationer att ratta mellan, via kassettbandspelare och cd-skivor, kan du numera lyssna på tusentals olika låtar, podcasts och ljudböcker som du har sparat i din iPhone.

I den här artikeln ska vi berätta mer om vad Apple Carplay är och hur du använder det.

Vad är Apple Carplay?

Apple Carplay är ett program som kopplar ihop din iPhone med din bil och gör att du kan använda din telefon på ett säkrare – och smartare – sätt. Med Apple Carplay kan du, utan att ta händerna från ratten, prata i telefon, lyssna på musik, gå ut på internet, ta fram vägbeskrivningar och mycket annat.

Många av de största bilmärkena har stöd för Apple Carplay och det finns idag hundratals bilmodeller att välja mellan. Några av de biltillverkare som har byggt in stöd för Apple Carplay i bilen är VW, Ford, Audi, Mercedes, Kia, Hyundai, Toyota, Fiat, Mazda och Nissan.

Så vet du om din bil har stöd för Apple Carpay

Om bilen har stöd för Apple Carplay ska det finnas reglage. Den kan till exempel vara en knappar på ratten, styrplatta eller en pekskärm. I bilens handbok finns instruktioner om hur det fungerar i just din bil.

Carplay använder sig av Siri för att kommunicera med dina appar, så du behöver inte ens röra vid telefonen eller din touchscreen.

Carplay för iPhone

För att använda Carplay för iPhone behöver du först ställ in programmet. Starta upp bilen och aktivera Siri. Sedan finns det olika sätt att ansluta din iPhone till bilen.

 1. Om bilen bara stöder anslutning via USB kopplar du telefonen till bilens USB-uttag. Eventuellt finns det en Carplay-symbol vid uttaget. Kabeln du ansluter med ska vara en Lightning-till-USB.

 2. En del bilar har stöd för anslutning både via kabel och trådlöst. Första gången ska du ansluta via kabel, men därefter kan du ansluta till Carplay trådlöst.

 3. Ett tredje alternativ är att bilen bara stöder trådlös anslutning. I det fallet håller du inne bilens knapp för röstkommando. Stereon ska vara i trådlöst eller Bluetooth-läge. Du behöver också ha Wifi aktiverat på telefonen. Slutligen, kontrollera i Carplay-nätverket att ”anslut automatiskt” är valt. Sedan går du till inställningarna > Allmänt och väljer din bil.

Att använda Siri med Apple Carplay

Det enklaste sättet att kontrollera Apple Carplay är att använda Siri. På så sätt slipper du ta ögonen från ratten och leta efter knappar och kontroller. Du startar Siri, antingen genom att helt enkelt säga ”Hej Siri” eller med en knapp på pekskärmen eller bilens knapp för röstkommando. Lär dig var de knapparna sitter så slipper du vrida på huvudet och ta blicken från vägen.

Nu kan du prata med Siri och be ”henne” utföra olika kommandon. Till exempel ta fram en vägbeskrivning med Google Maps, låta henne läsa upp meddelanden eller spela upp en låt. Siri kan också komma med förslag på vad du kan göra härnäst.

Trådlös Apple Carplay

Det vanligaste än så länge är nog att man kopplar upp sig till Carplay via en kabel, men det blir allt vanligare med bilstereos som stöder trådlös användning. Det är det enklaste och säkraste sättet att använda Carplay, då du helt kan lägga ifrån dig telefonen när du sätter dig bakom ratten.

Det finns adaptrar som kan förvandla din bilstereo till att arbeta trådlöst. Dessa kopplar man smidigt in i stereons USB-port och sedan aktiverar man både bilens och telefonens Carplay.

Vad kan man göra med Apple Carplay?

Du kan inte använda alla appar i telefonen tillsammans med Carplay, inte heller alla appar som du själv laddar ner. Här är några av de kategorier av appar som Apple tillåter:

 • Kartor och vägbeskrivningar

 • Ljudböcker, musik och podcasts

 • Meddelanden

 • Röstsamtal

 • Kalender

 • Bilfabrikantens appar för bilens funktioner

Från och med iOS 14:

 • Parkering

 • Laddning för elbilar

 • Beställa take away-mat.


Detta är bara några exempel på vad du kan göra, men förmodligen de som du oftast kommer att ha nytta av. Med tiden kommer säkerligen allt fler appar från tredjepartsutvecklare att finnas tillgängliga, men än så länge är utbuden relativt begränsat.

Liknande artiklar

GuiderVisa alla
Guider

Guide till operationell och finansiell leasing

24 april, 2024

Guider

Tips till dig som ska övningsköra

21 mars, 2024

Guider

Byta till sommardäck - så gör du ett däckbyte själv

11 mars, 2024

Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

ContactIconKontakt