SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

 • ArtiklarNextIcon
 • GuiderNextIcon
 • Vad är Andoid Auto, och hur använder man det i bilen?

Vad är Andoid Auto, och hur använder man det i bilen?

29 juli, 2020

Innan Android Auto kom till världen hade biltillverkarna stora problem med sina egenutvecklade mjukvaror till bilarnas infosystem. De var ofta helt okej, men det stora problemet var att de blev helt utdaterade och värdelösa efter bara några år.

Android Auto ändrade på allt det där. Appen är, tillsammans med Apples Carplay, en vettig lösning på den problematiken, då apparna ständigt uppdateras. De blir helt enkelt aldrig ”för gamla”. Med Android Auto har du glädje av ditt infotainmentsystem så länge du har kvar din bil.

Vad är Android Auto?

Android Auto är en app som du laddar ner till din Android-telefon. Det fungerar med telefoner som har Android 6 eller senare – och från och med Android 10 slipper du ladda ner den. Den finns nämligen förinstallerad i din Android-telefon. För Android 6-9 måste du däremot ladda ner den manuellt från Google Play.

Android Auto är utvecklad av Google och hjälper dig att på ett smidigt sätt koppla samman telefonen med den pekskärm som ofta finns i lite nyare bilar. Men Android Auto funkar även om du inte har någon skärm i bilen.

Android Auto är alltså en plattform som flyttar in telefonens funktioner till bilens instrumentbräda. Det ger dig ett gränssnitt som är lättnavigerat och du kan styra den via röstkommandon. Några appar som finns för Android Auto är:

 • Google Maps

 • Spotify

 • WhatsApp

 • Waze

 • Acast

 • Sveriges Radio Play

Här kan du se en lista över fler appar till Android Auto

Med Android Auto kan du lyssna på musik i bilen, navigera i trafiken, lyssna på olika podcasts och ljudböcker. Så klart kan du också ringa samtal och läsa/skicka meddelanden.

Android Auto har, precis som Apple Carplay, välkomnats av bilägare världen över. Den gör att det blir mycket säkrare att använda sin telefon i bilen utan att behöva plocka fram den och pilla på dess ikoner och funktioner. I Sverige är det dessutom förbjudet.

Så – har du en bil som har stöd för Android Auto? Det finns idag över 50 bilmärken och 500 modeller som stöder systemet, bland annat Kia, Ford, VW, Skoda, Peugeot, Volvo och Toyota. På Androids egen webbplats hittar du listan över alla bilmodeller med stöd för Android Auto.

Vad kostar Android Auto?

Android Auto kostar inte ett öre att ladda ner eller använda. Det som kan kosta är priset för en ny stereo, om din bil inte redan har stöd för appen.

Fortfarande är det många bilfabrikanter som installerar sina egna lösningar för media i sina nya bilar. Dessa är dock allt annat än gratis, då du ofta behöver betala en ganska dyr prenumerationsavgift för att använda dem. Android Auto är gratis och dessutom ofta bättre än biltillverkarnas egna lösningar.

Värt att veta: Du behöver tillgång till internet, och Android Auto kräver en del datatrafik – till exempel om du ska lyssna på musik eller när du kör efter vägbeskrivningar på Google Maps. Därför kan det vara en bra idé att skaffa sig ett mobilabonnemang med obegränsad surf.

När kommer Android Auto på svenska?

Av någon anledning fick de nordiska länderna vänta länge på Android Auto. Men våren 2021 var det äntligen dags för svenska bilförare att gå med i ”klubben”, tillsammans med bland andra Danmark och Norge.

Appen finns numera att ladda ner på Google Play eller på Androids hemsida.

Hur fungerar Android Auto?

Android Auto gör att din appar i telefonen visas på bilens skärm. Och det finns i grunden 4 huvudområden den kan hjälpa dig med:

 • Google Assisi

 • Navigering

 • Kommunikation

 • Underhållning

Med Google Assistent kan du koncentrera dig på körningen och använda rösten för att aktivera olika funktioner i Android Auto. För att komma igång säger du bara ”Hey Google”.

Först behöver du dock koppla ihop telefonen med bilens system. Du kan göra det med en USB-kabel eller trådlöst, i vissa bilmodeller. Börja med att ladda ner Android Auto. Vi förutsätter också att din bil och din telefon är kompatibla med Android Auto, så kontrollera detta innan du laddar ner appen.

Anslut via USB

 • Använd en USB-kabel av hög kvalitet och koppla telefonen till infotainmentsystemet.

 • Sätt på tändningen i bilen – försäkra dig om att den står still.

 • Eventuellt kan systemet be dig att ladda ner eller uppdatera Android Auto-appen.

 • Slutför konfigureringen genom att följa instruktionerna på skärmen.

Anslut trådlöst

 • Starta Android Auto-appen i din bil, och ladda ner alla appar som du behöver, som till exempel Spotify och Google Maps.

 • Ge Android Auto tillåtelse att komma åt dina appar.

 • Om du parkopplar telefonen med Auto via Bluetooth, kolla att Autolaunch är aktiverat. Då behöver du inte ansluta manuellt nästa gång du ska åka iväg.

Nu är allt klart och du är redo att ropa på Google Assistent för att få vägbeskrivningar, lyssna på musik eller få sms upplästa – och mycket annat.

För att aktivera assistenten säger du bara ”Hey Google”. Du kan också hålla nere rattens knapp för röstkommando eller trycka på pekskärmens ikon för mikrofonen. Vänta tills du hör ett pip, och sedan kan du ge dina instruktioner till assistenten.

Liknande artiklar

GuiderVisa alla
Guider

Tillvalen som höjer andrahandsvärdet på bilen

29 februari, 2024

Guider

Guide: Backa med släp

19 oktober, 2023

Guider

Kör säkert på hösten - så tar du hand om bilen

4 oktober, 2023

Guider

Rätt tidpunkt att sälja din bil

29 januari, 2023

ContactIconKontakt