SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Utan bonus ingen elbil?

15 november, 2022

Stödet för elbilsköpare har sedan införandet justerats ett flertal gånger. Och oftast har det inneburit en minskning. I november kom beskedet att bonusen stryks med omedelbar verkan.

Det tidigare beslutet att sänka bonusen från 70 000 till 50 000 kronor är nu helt struket och istället tas bonusen bort helt och hållet.

Hur påverkar detta bilköparna, frågar många sig. I september, dvs innan Regeringens besked, uppgav nästan varannan (47 %) bilist att de inte skulle köpa en elbil om de inte fick bonus. Detta enligt en Sifo-undersökning utförd tidigare i år.

Dessa är mest negativa till köp

Mest negativa är, föga överraskande, de som fortfarande kör en fossildriven bil. Bland dessa är det 52 procent som inte skulle kunna tänka sig en elbil, om det samtidigt inte medföljer en bonus. De som redan idag äger en elbil är inte alls lika negativa (12 %).

"Jag vill inte ta ställning för om elbilsköpet ska fortsätta att subventioneras och i så fall vad bonusen ska ligga på, men jag kan konstatera att bonusen alltjämt är ett viktigt incitament för många att ens överväga elbil. Om vi inte bara ska upprätthålla takten i omställningen utan också accelerera så kommer det vara otroligt viktigt att utfasningen sker i balans med marknaden", säger Daniel Odsberg i september, försäljningschef Kvdbil.

…och dessa påverkas mest

Bland 56-79-åringarna är det nästan sex av tio (59 %) som inte skulle överväga ett elbilsköp utan en bonus. Även inkomsten påverkan köpviljan. Mer än hälften (52 %) av de som tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden uppger att de avstår elbil om de inte får en kompensation i form av en bonus. Motsvarande siffra bland de som tjänar över 35 000 kronor är 41 procent.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

Lagar & reglerVisa alla
Lagar & regler

Svenskarna vill ha tillbaka klimatbonusen för elbilar

26 mars, 2024

Lagar & regler

Nytt ekonomiskt stöd för eldrivna lätta lastbilar – detta är regeringens förslag

28 november, 2023

Lagar & regler

Så jobbar vi mot bedrägerier kopplat till export

7 november, 2023

Lagar & regler

Euro 7 – vad innebär EU:s nya utsläppsklass?

3 november, 2023

ContactIconKontakt