13 februari, 2025
Att kunna fylla på drivmedel när det är som billigast, men ändå aldrig besöka bensinstationen. Det låter som en dröm! Men faktum är att det är vardag för den som kör elbil och har tillgång till laddbox hemma. Här har vi sammanställt en guide till hur du laddar rätt och lätt!
En laddbox är en enhet som används för att ladda elbilar och plug-in hybrider på ett säkert och effektivt sätt. Tekniken består av tre huvudsakliga delar:
Laddbox: Innehåller elektronik och styrsystem som reglerar strömflödet.
Fast installerad kabel: Ansluter laddboxen till elcentralen.
Löstagbar kabel: Överför strömmen från laddboxen till bilen.
Undvik: Att ladda en elbil eller laddhybrid i ett vanligt eluttag (schuko) rekommenderas inte, då det kan orsaka överhettning, brandrisk och elsäkerhetsproblem. Uttaget är inte konstruerat för långvarig hög belastning och saknar den säkerhet och kommunikation som en laddbox erbjuder, vilket kan påverka både laddningens effektivitet och batteriets hälsa.
Gör: Använd laddbox! En laddbox är särskilt framtagen för att hantera hög effekt under lång tid och är därför ett säkrare och dessutom betydligt snabbare sätt att ladda. Schuko-uttaget levererar normalt 10A vid 230V, vilket ger en maximal effekt på 2.3 kW att jämföra med 11 kW från en laddbox. På ren svenska: det går upp till fem gånger snabbare att ladda bilen.
Tips! För den som bor i villa eller radhus är laddbox en klok investering då du kan söka bidrag hos Naturvårdsverket kallat "Ladda bilen" som täcker upp till halva kostnaden.
Vi tog ett snack med Magnus Lagerbielke från Infra Charger, totalleverantörer av laddboxar och utrustning, samt en av Kvdbils samarbetspartners.
– Installation på fasaden är enklast, menar Magnus. Att gräva för en stolpe kostar mer, och laddboxen bör placeras smidigt för laddning. Moderna boxar är dessutom vädertåliga.
Om fastigheten har fler elcentraler ska boxen anslutas till den som ligger närmast platsen där bilen ska laddas.
– Är elcentralen liten, exempelvis i ett garage, måste inkommande kabel vara tillräcklig. Annars kan laddhastigheten behöva sänkas eller en grövre kabel dras till den primära elcentralen, fortsätter han.
Det finns ett stort antal modeller av laddboxar på marknaden. Förutom olika fabrikat finns också boxar med ett eller två uttag, och modeller med olika maxkapacitet. Majoriteten av dagens elbilar kan dock inte ta emot högre effekt än 11 kW vid hemmaladdning.
– De flesta laddboxar klarar 22 kW, men det betyder inte att du alltid får ut den effekten. Det kräver grova kablar och minst 32A huvudsäkring, vilket medför en högre kostnad hos elnätsbolaget. Vanliga hus har oftast en 20A huvudsäkring som räcker för nuvarande elförbrukning, berättar Magnus.
Tänk på detta: För att undvika att huvudsäkringen löser ut behövs en lastbalanserare. Den mäter hushållets elförbrukning och justerar laddströmmen dynamiskt för att anpassa elbilsladdningen efter tillgänglig effekt i elnätet.
– Här finns det olika alternativ. Att installera en box med lastbalansering kostar cirka 7-8000 kr inklusive skattereduktion. Vi erbjuder också hyra av laddbox till en låg månadskostnad, förklarar Magnus.
Från beställning till installation får man räkna med cirka två veckor. Se alltid till att installatören är godkänd av Elsäkerhetsverket. I övrigt behövs inga tillstånd för att installera laddbox.
Liknande artiklar
Elbilsrapport: Skillnaderna mellan landsbygd och storstäder fortsätter öka
24 januari, 2025
Därför kostar elbilsförsäkringen mer – och så kan du påverka priset
21 januari, 2025
Vilken bil påverkar klimatet minst - egentligen?
22 oktober, 2024
Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet
29 april, 2024
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.