SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

 • ArtiklarNextIcon
 • ElbilarNextIcon
 • Google-sök avslöjar: Så har intresset för elbilar förändrats under den ekonomiska krisen

Google-sök avslöjar: Så har intresset för elbilar förändrats under den ekonomiska krisen

6 december, 2023

Sökningar efter prisvärda och begagnade elbilar ökar på Google, medan intresset för nya modeller minskar. Det visar vår granskning av svenskarnas googlingar.

Googlar du ofta på elbilar? Du är inte ensam. Varje månad görs cirka en halv miljon sökningar på Google i Sverige kopplat till elbilar. Hittills i år har dock antalet sökningar minskat något jämfört med föregående år. En topp nåddes förra hösten i samband med avskaffandet av klimatbonusen, och sedan dess har sökningarna inte riktigt återhämtat sig.

– Många skyndade med sina beställningar för att få ta del av bonusen, vilket ledde till en markant ökning i sökningar. Nu är bonusen borta samtidigt som det ekonomiska läget försämrats ytterligare. Det har resulterat i att färre söker på elbilar, men framför allt har det påverkat hur vi söker efter information, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Som exempel har sökningen "beställa elbil" minskat med 50 procent sedan förra året, medan "köpa elbil" uppvisar en svagt uppåtgående trend. Det antyder att många fortfarande är intresserade av att skaffa en elbil, men kanske inte nödvändigtvis en helt ny, menar Odsberg.

Denna tes stärks av att sökningar efter nya elbilsmodeller minskat med 70 procent. Från cirka 1 000 sökningar per månad 2022 till endast 260 sökningar hittills i år. Samtidigt har sökningen ”elbil begagnad” ökat markant. Från 880 sökningar per månad till 1 300 sökningar per månad, motsvarande 81 procent. Även sökningen "billig elbil" har ökat kraftigt, vilket understryker att ekonomin blivit viktigare i valet av bil. På ett år är uppgången 50 procent.

Men det finns också exempel på nyligen förändrade sökmönster. Speciellt påtaglig är förändringen för sökningen "billig leasing elbil", som under de senaste tre månaderna har skjutit i höjden med hela 143 procent. Daniel Odsberg tror att detta kan bero på att räntorna fortsatt att stiga efter sommaren, och att det nu är ännu fler som letar förmånliga villkor och olika erbjudanden.

Sökboom efter eldrivna kombibilar

En annan intressant trend är att det har skett en ökning i antalet sökningar på kombi- och familjebilar som går på el, särskilt efter sommaren. Enligt Daniel Odsberg kan detta fenomen kopplas till det växande utbudet av eldrivna kombibilar på marknaden, något som han menar efterfrågas starkt, särskilt i Sverige.

– Kombin är den klassiska familjebilen i Sverige, men tyvärr är utbudet av elbilar i kombiutförande relativt begränsat och det gör att familjer ofta väljer större SUV:ar om de vill ha en elbil. Men förändringar är på gång. Flera biltillverkare lanserar nu sina första eldrivna kombibilar, och det kan vara en av anledningarna till ökningen. Detta är något som många har sett fram emot, säger Daniel Odsberg.

Frågan alla vill ha svar på

Förutom ekonomi är sökningar relaterade till batteri och laddning populära. Sökningar på laddstolpar, batterier och räckvidd rankas högt i söklistorna. När det kommer till märken är Tesla i topp, följt av Polestar, MG, Kia, Ora och Volvo. Att det kinesiska märket Ora når en så hög placering tror Odsberg beror på att det lanserades i Sverige så sent som i november förra året, och att många är nyfikna.

Då och då gör vi även sökningar som är längre och mer specifika, ofta i form av direkta frågor. Överlägset vanligast är "vilken elbil ska man köpa?", som matas in i sökfältet ungefär 300 gånger varje månad. En annan populär frågeställning är den liknande sökningen "vilken elbil är bäst?" (cirka 200 ggr/mån). På listan återfinns även: "vilken elbil har längst räckvidd?" (cirka 150 ggr/mån), "vilken laddbox är bäst?" (cirka 70 gånger per månad), "vilken elbil är mest prisvärd?" (cirka 50 ggr/mån), och "vilken laddapp är bäst?" (cirka 20 ggr/mån).

Fler söker på begagnade bilar

Eftersom intresset för andrahandsmarknaden generellt sett ökat under den ekonomiska nedgången har vi gjort en trendanalys även här. Tittar man på antalet månatliga sökningar på "begagnad bil" har det skett en ökning med 50 procent jämfört med för ett år sedan. Samtidigt har sökningarna på "sälja begagnad bil" minskat med 50 procent.

– Söktrenderna bekräftar marknadens utveckling. I takt med att ekonomin blivit tuffare och fler människor tvingas göra prioriteringar, är det fler som vänder sig till andrahandsmarknaden i jakten på mer ekonomiska alternativ. Men vi kan också se att man behåller sin nuvarande bil längre. Att njuta av nybilsdoft är en lyx som allt färre unnar sig, säger Odsberg.

När det handlar om begagnade bilar är det främst märken och modeller som sticker ut i sökningarna. Volvo och Toyota delar förstaplatsen, och därefter följer Audi, Mercedes, Kia och Volkswagen. När det kommer till specifika modeller toppar Toyota Yaris listan, följt av Volvo V60 och XC60, Renault Clio, Nissan Qashqai och Kia Ceed.

Vanligaste sökningarna på elbil

 1. Laddstation

 2. Billig elbil

 3. Laddapp elbil

 4. Privatleasing elbil

 5. Elbilar 2023

 6. Bästa elbilen 2023

 7. Liten elbil

 8. Kostnad ladda elbil

 9. Kinesisk elbil

 10. Räckvidd elbil

Om analysen
Kvdbil har analyserat sökbeteenden på Google med fokus på åren 2023 och 2022, men även längre tillbaka för att identifiera mönster och trendbrott. I listan över de vanligaste sökningarna på elbilar har liknande sökningar grupperats tillsammans.

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

ContactIconKontakt