SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Ladda elbil hemma eller på laddstation? Det du behöver veta

Ladda elbil hemma eller på laddstation? Det du behöver veta

26 augusti, 2022

Om bilens batteri blir urladdat stannar bilen. Åtminstone om du bara har eldrift. Därför kan det vara bra att veta var man kan hitta laddstationer för elbilen om du ska åka en längre sträcka. Lyckligtvis finns det gott om hjälp att få på nätet och i olika appar du kan ladda ner. Här får du lite hjälp på vägen.

Antalet elbilar ökar snabbt ute på vägarna. Man beräknar att det kommer att finnas ca 2,5 miljoner elbilar på de svenska vägarna år 2030. I takt med att antalet elbilar ökar ser vi också hur allt fler laddstationer installeras, både i städerna och ute på vägarna. Det gör att det blir lättare för dig som behöver ladda elbilen att hitta en laddstation.

Fler och fler nätverk och företag ger sig in i branschen och erbjuder trafikanter att ladda elbilen. E-ON, Cirkle K, OKQ8, Recharge Infra, Vattenfall InCharge, Ionity, Laddkoll, Easy Park är några exempel, vid sidan om en mängd lokala energibolag.

På många platser kan du till och med ladda bilen helt gratis. Men hur hittar du en laddstation för din elbil?

Var finns laddstolpar i min närhet?

Kartor med information om var laddstolpar finns går att hitta på en mängd olika webbplatser. De bjuder också på flera extra funktioner, som till exempel:

  • Filtrera efter fordon och kontakttyp

  • Ruttplanering

  • Lediga laddningsplatser

  • Recensioner

  • Utbud av mat och shopping i närheten

  • Hitta gratisladdare

Några exempel på de största webbplatserna är ChargeFinderUppladdning.nu och ChargeMap. Där hittar du all tänkbar information för att kunna planera din resväg på bästa sätt.

Det finns också ett antal appar att ladda ner. Några exempel:

  • Plugshare – över 300 000 laddstationer

  • ChargeMap – en av de ledande apparna för elbilsägare

  • ChargeFinder – heltäckande karta för elbilsladdning

  • Det är vanligt att du kan betala för uppladdning direkt i appen, och du kan i de flesta appar se vilka som erbjuder gratis laddning

Snabbladdning bil – så fungerar det

För att ladda en bil krävs att man omvandlar växelström (AC) till likström (DC). Och på marknaden finns det både AC- och DC-laddare. Den huvudsakliga skillnaden mellan de båda är var omvandlingen till DC sker.

Den vanligaste typen av laddare är AC-laddare. När du laddar med AC sker omvandlingen till DC inne i fordonets egen omvandlare. Ett fordons omvandlare kan leverera en laddkapacitet på mellan ca 1,4 kW och 43 kW.

EN DC-laddare däremot omvandlar växelströmmen till likström redan i själva laddaren. Därigenom kan bilens batteri laddas upp mycket snabbare – upp till 350 kW. Så är du ofta i behov av snabbladdning är det en DC-laddstation du ska använda.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Ju lägre kapacitet en laddstation kan leverera desto längre tid tar det att ladda din elbil. Det hänger också på storleken på ditt bilbatteri. Här är en tabell som visar ungefär hur lång tid det kan ta med olika typer av laddstationer.

Laddbox Column BTid för att ladda ett 40kW-batteri Ca räckvidd per laddtimme
AC2,2-3 kW13-18 timmar11-15 km
AC3,8 kW11 timmar19 km
AC7 kW6 timmar35 km
AC11 kW4 timmar55 km
AC22 kW2 timmar110 km
DC Snabbladdare*50 kWCa 50 minuter290 km
Högeffektsladdare*150 kWCa 20-30 minuterCa 860 km

*För de två sistnämnda gäller siffrorna för laddning upp till 80% av batteriet.

Montera laddstolpe hemma?

Att montera en laddstolpe hemma är fullt möjligt, men det vanliga är att dessa monteras på företag, bostadsrättsföreningar och parkeringsplatser. Att sätta upp en laddstolpe hemma är egentligen inte att rekommendera, främst på grund av priset.

Det finns laddstolpar och det finns laddboxar. Laddstolpar kräver oftast markarbete såväl som framdragning av el, medan en laddbox monteras på till exempel garageväggen där hemma, vilket i regel är billigare.

Laddstolpe – kostnad för att installera

Priset på en laddstolpe med installation hamnar på mellan ca 13 000 och 55 000 kronor, medan en laddbox är betydligt billigare, mellan 12 000 och 25 000 kr. Då ingår i regel installationen av laddningsutrustningen samt framdragning av el. Man kan för närvarande (2022) få statligt stöd, så kallad Skattereduktion för grön teknik, för att installera en laddstolpe eller en laddbox. Den täcker halva kostnaden, förutsatt att du köper både utrustning och installation från samma leverantör. Skattereduktionen är högst 50 000 kr per person och år.

Kan man ladda elbil i motorvärmaruttag?

Det kan du, men av säkerhetsskäl bör du inte göra det, annat än under mycket korta perioder. Dessutom bör du ha uppsikt över utrustningen, då kablar och andra komponenter inte är anpassade för att ladda i flera timmar via motorvärmaruttaget.

Att ladda elbilen i motorvärmaruttag kan leda till överbelastning i såväl eluttaget som i elcentralen. Och i värsta fall kan det börja brinna. Dessutom är det inte säkert att jordfelsbrytaren reagerar, såvida den inte är speciellt anpassad för laddning av elbilar.

Vi rekommenderar alltså inte denna metod annat än i yttersta nödfall. Och använd INTE grenuttag eller förlängningskablar om du gör det.

Laddbox med trefas

Det finns många företag som erbjuder laddbox med trefas, och det är allt fler elbilsägare som väljer laddboxar med trefas, för att framtidssäkra sin lösning för den dag man skaffar en ny elbil. Trefas ger upp till 22 kW, att jämföra med enfas som ger en effekt på 3,7 – 11 kW. Det finns också portabla laddboxar med trefas.

I ditt vägguttag har du 230 volts enfasledningar, även om det faktiskt är standard att man drar in trefas från elnätet till fastigheter. I en trefasledning får du istället ut 400 volt, och spisar och tvättmaskiner går ofta på trefas. 3-fas laddboxar passar till de flesta europeiska bilar. Alla bilar kan ladda på enfas, men inte alla klarar trefas, så de laddar på enfas även om du har en laddbox med trefas. Några exempel på bilar som klarar 3-fas är Teslas modeller S, X och 3Audi e-tronRenault Zoe och BMW i3.

Bästa laddare för elbil – vilken ska man välja?

Det har gjorts många tester för att ta fram den bästa laddaren för elbilar. Och du hittar olika vinnare beroende på var du tittar. En sajt har Wallbox Pulsar Plus, en annan säger att Zaptec Go är bästa laddare för elbil. En test hos Laddsmart från januari 2022 ger följande resultat:

  1. Easee Home 22 kW: Betyg 5. Motivering: Mest prisvärd och fullmatad med teknik.

  2. Wallbox Pulsar Plus: Betyg 4,5. Motivering: Liten och intelligent.

  3. Zappi V2 22 kW: Betyg 4. Motivering: Bästa alternativet för dig med solceller.

Nya elbilsladdare lanseras regelbundet

Utvecklingen går dock i rasande fart, och dagens utbud är betydligt större än för bara ett halvår sedan. Den som anses som bäst idag kanske inte ens är på topp 10-listan om några månader. Allt fler laddboxar kommer nu också med möjlighet att låta andra betala för att ladda bilen i din laddbox.

Vad ska du då titta efter när du ska välja laddstation till din elbil? Vi listar 6 saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du väljer.

  1. Effekt. De flesta klarar sig bra på 3,7 kW, vilket använder 16A. Dessa kan användas utan problem hos de flesta, då en villasäkring oftast är på 20A eller 25A.

  2. Pris. Det är stort spann på priser på laddboxar. Allt från ca 6 000 kr och upp till över 25 000 kr. Funktioner, antal uttag och design är några saker som påverkar priset.

  3. Har laddboxen lastbalansering? Lastbalansering är en funktion som skyddar ditt elnät. Den anpassar förbrukningen så att det inte överbelastas. Vissa har funktionen inbyggd, hos andra är det ett tillval.

  4. Antal uttag. En viktig detalj om du har fler än en elbil, för att kunna ladda båda samtidigt.

  5. Funktioner. Dagens moderna laddstationer är utrustade med olika smarta funktioner, som att de laddar när elen är billigast, kopplar upp sig med WiFi och RFID-taggar – ett skydd mot intrång.

  6. Design. Vissa tillverkare fokuserar hårt på designen. För många är det en oviktig detalj, men för andra är det viktigt att den passar in i hemmamiljön.

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

Elbilar

Så håller 10 vanliga elbilar sitt värde

22 januari, 2024

ContactIconKontakt