SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Är elbilen snart lika billig som bensinbilen?

Är elbilen snart lika billig som bensinbilen?

17 mars, 2021

Elbilar och laddhybrider börjar bli allt vanligare på gatorna. Prislappen för inköp av en sådan bil är fortfarande högre än för fossildrivna alternativ, även på begagnatmarknaden. Men utvecklingen går snabbt framåt kring bilbatterier!

Vissa menar att prisskillnaden mellan elektrifierade och fossildrivna bilar snart kommer att vara utraderad. Vi frågade Karl Wahlin, analytiker på vårt systerbolag Bilpriser hur han ser på frågan.

Sjunkande priser på batterier

I december publicerade konsultfirman BloombergNEF sin årliga prisjämförelse av batterier. Den visade att priset sjunkit närmare 13 procent under 2020 och att genomsnittspriset för batterier i eldrivna personbilar landade på 126 dollar per kilowattimme. Motsvarande pris år 2010 var över 1100 dollar per kilowattimme – prisnivån har alltså sjunkit 89 procent på tio år.

Nya elbilars pris upp - begagnade ner

Prisbilden på nya elbilar har också sjunkit markant senaste åren och framförallt har det kommit fler privatleasingalternativ med en annan prisnivå. På begagnatmarknaden ser vi dock en annan trend – priserna har gått upp.

-Prisbilden för begagnade elbilar har varit stabil och uppåtgående under de senaste åren. Detta trots att teknikutvecklingen både kring kapacitet och räckvidd för batterierna gått fort. Men den som tror att det inte finns intresse för en elbil av lite äldre modell på begagnatmarknaden tror fel, dessa bilar säljs snabbt och ofta dyrt, säger Karl Wahlin, analytiker på Bilpriser.

Fortsatt hög efterfrågan på andrahandsmarknaden

Vissa experter menar att tidpunkten när batterikostnaderna kommit till den nivå som medför att elbilarna blir kostnadseffektiva att producera i fler produktsegment, och därmed även prismässigt kan konkurrera med fossildrivna bilar, närmar sig. Vissa pekar på år 2023, andra mellan 2025-2030. Kommer det då att påverka begagnatpriserna på elbilar?

-På medellång sikt tror vi inte att nypriserna på elbilar kommer förändras nämnvärt. Utvecklingen med sjunkande battericellspriser har hittills inte påverkat i någon större utsträckning. Med det sagt tror vi fortsatt på en stabil prisnivå för begagnade elbilar, det finns en hög efterfrågan på begagnatmarknaden, säger Karl Wahlin.

Tillbaka till elbilar

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

ContactIconKontakt