SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa

30 mars, 2023

Sugen på att upptäcka Norrland i sommar? Helt förståeligt. Men är det första gången du styr bilen norrut kan det vara svårt att veta vilket område du ska börja upptäcka. Därför tog vi hjälp av en lokal expert!

Upptäck Vildmarksvägen

Att Sverige är stort är extra märkbart i de norra delarna. Behöver du tips på sevärdheter att bila till i sommar rekommenderar vi att du tar dig till Västernorrland, och närmre bestämt Vildmarksvägen. Med sina 50 mil sträcker den sig från norra Jämtland till södra Lappland och bjuder på vida vyer, strömmande forsar och ståtliga berg.

När öppnar Vildmarkdsvägen?

För nej, hela vägen är faktiskt inte öppen året runt. Sträckan över Stekenjokk är öppen mellan 6 juni och 15 oktober.

Ställen att stanna på längs vägen

Vi tog hjälp av lokalbon Emelie Åström som gav oss sina bästa tips på ställen du bara måste stanna till på längs vägen. Att bila längs just Vildmarksvägen jämför hon med att fjällvandra på hjul. Det låter verkligen inte fel, tycker vi!

Trappstegsforsen

Strax söder om Saxnäs, i Lappland, finner du denna imponerande fors. Här har naturen själv skapat en flera hundra meter lång, brusande trappa. Bredvid forsen finns gott om parkeringsplatser och under sommarsäsongen även kafé och toaletter.

Kristallklart vatten i Trappstegsforsen

Marsliden

Några mil ifrån den norska gränsen ligger Marsliden, vid foten av Marsfjället. Byn, som idag har runt 30 invånare, blev allmänt känd genom författaren Bernhard Nordhs NybyggarnaVisste du att: Du kan faktiskt besöka en kopia av Pålssons stuga från Nordhs böcker i byn!

Stekenjokk

Stekenjokksplattån anses av många som en av de mest häpnadsväckande delarna av Vildmarksvägen. Här kan snön vara flera meter hög, även i juni, vilket medför en maffig upplevelse.

Samtliga foton är tagna av Emelie Åström

Bilar med fyrhjulsdrift
Se fler bilar

Liknande artiklar

BilsemesterVisa alla
Bilsemester

5 bästa apparna för bilsemestern

5 december, 2022

Bilsemester

Packa bilen rätt inför bilsemestern -  såhär gör du

27 september, 2022

Bilsemester

3 tips för en lyckad husvagnssemester

26 juli, 2022

Bilsemester

Resa med hund i bilen – det här gäller

5 juni, 2022

ContactIconKontakt