SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Nordens bästa roadtrip-sträckor listade

5 juni, 2024

Sommaren är för många synonymt med äventyr, och vad kan vara mer spännande än att ge sig ut på en roadtrip? Våra kollegor på systerbolaget Forsbergs Fritidscenter har, genom Kantar Sifo, undersökt vilka sträckor i Norden som lockar allra mest.

En bit över 1000 personer gjorde sina röster hörda i undersökningen och i topp, med 23 procent, hittar vi sträckan Trondheim och Bodö – som tar en över norra polcirkeln och bjuder på en enastående variation av natur; från majestätiska berg till vidsträckt hav. Här finns även den imponerande Saltströmmen, världens starkaste tidvattenström. På andra plats, med 13 procent, återfinns en annan norsk sträcka, nämligen den ikoniska Trollstigen. Omgiven av flera berg på över 1 000 meter erbjuder rutten magnifika vyer.

Men självklart finns det pärlor även här på hemmaplan. På tredje plats på listan finner vi Höga Kusten-slingan (11 %), som sträcker sig mellan Skuleberget och Högakustenbron. Med sina dramatiska klippformationer och makalösa, unika natur är det en vägsträcka som verkligen får en att tappa andan.

– Norge rankas ofta som ett världens vackraste länder och bjuder på en mängd härliga roadtrips genom fjordar och berg, så det är ingen överraskning att det är en favoritdestination hos många. Men även i Sverige finns ett par riktigt fina sträckor som jag tycker att man bör uppleva någon gång. Min egen personliga favorit är Västkustvägen, som tar en genom, enligt min mening, Sveriges vackraste skärgård, säger Jonas Karlsson, vd på Forsbergs Fritidscenter.

Atlanthavsvägen kommer på femte plats när svenskarna rankar Nordens bästa roadtrip

De föredrar Danmark

Men vad som är den ultimata roadtripen i Norden finns det förstås skilda uppfattningar om. Var man bor verkar till exempel ha stor betydelse. Undersökningen visar att både göteborgare och stockholmare föredrar Norge, medan malmöbor hellre väljer Höga Kusten-leden. Även Danmark kommer före vårt västra grannland på skåningarnas lista.

– Självklart är det avståndet som är avgörande här. Även om själva resan kan vara en njutning i sig, så är det ju höjdpunkten man längtar efter. Man vill gärna komma fram så snabbt som möjligt. För skåningar blir det mest naturligt att söka sig till Danmark medan göteborgare och stockholmare oftare väljer Norge, säger Jonas Karlsson.

Bästa roadtripen i Norden

1. Norska kustvägen (Kystriksveien)

Sträcker sig längs norska kusten från Trondheim till Bodø, med utsikt över dramatiska fjordar och bergiga landskap (23 %).

2. Norska Trollstigen (Trollstigvegen)

En slingrande bergsväg känd för sina hisnande vyer och unika naturupplevelser (13 %).

3. Höga kusten-slingan

Denna väg tar dig genom det dramatiska landskapet i Höga Kusten-området, ett världsarv med imponerande klippformationer (11 %).

4. Göteborg-Strömstad (E6)

Tar dig upp igenom Bohuslän, passerar pittoreska fiskebyar och genomskär vacker skärgård (9 %).

5. Norska atlanthavsvägen (Atlanterhavsveien)

En spektakulär kustväg som slingrar sig över små öar och broar längs Norges västkust, med dramatiska vyer över Atlanten (9 %).

6. Vildmarksvägen

Sveriges högsta asfalterade väg, går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland (7 %).

7. Danska västkustvägen

Längs Jyllands västkust med dess charmiga byar och historiska platser (7 %).

8. Svenska Östersjövägen (E22)

Sträcker sig längs Sveriges östkust från Trelleborg till Norrköping, passerar genom pittoreska kustsamhällen och erbjuder vy över Östersjön (4 %).

9. Finska Skärgårdsvägen (Saariston Rengastie)

Går genom landskapet Egentliga Finland och erbjuder enastående utsikt över den vackra finska skärgården och dess tusentals öar (2 %).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Liknande artiklar

BilsemesterVisa alla
Bilsemester

Semester i husbil eller husvagn: Tipsen för en lyckad semester

12 juni, 2024

Bilsemester

Resa med hund i bilen – det här gäller

15 maj, 2024

Bilsemester

Roadtrip i Norrland – sevärdheter du inte får missa

30 mars, 2023

Bilsemester

5 bästa apparna för bilsemestern

5 december, 2022

ContactIconKontakt