Nya förmånsregler för miljöbilar

4 april, 2022

Från och med 1 juli 2022 gäller enklare, och enligt många, mer rättvisa regler för förmånsvärden för nya el- och laddhybrider.

Det har länge varit snårigt att förstå reglerna för hur el- och laddhybrider ska förmånsbeskattas. Men nu har Riksdagen klubbat en ändring på detta. Från och med halvårsskiftet ska fasta avdrag införas, vilket ger lika förmånsskatt för bilar med samma prislapp.

I det tidigare regelverket sattes förmånsvärdet utifrån en jämförelse med en liknande bilmodell utan elektrifiering. Konsekvensen har varit att liknande bilar med liknande pris i slutändan får helt olika förmånsvärden.

Denna rabatt gäller för alla elbilar

Från och med 1 juli i år dras nedan summor av från Skatteverkets listpris. Förändringen gäller för bilar som registreras efter 1 juli 2022.

  • Laddhybrider: 140 000 kronor

  • Gasbilar: 100 000 kronor

  • Elbilar och vätgasbilar: 350 000 kronor

Begränsning sätts utifrån nypris

I det nya regelverket sätts en begräsning så att en elbil med en lägre prislapp inte ska få ett för stort avdrag i relation till bilens nypris. Avdraget får inte vara större än halva bilens nypris, vilket innebär att en elbil som kostar 600 000 kronor bara får göra ett avdrag på 300 000 kronor.

Bilar som kostar under 700 000 kronor får alltså bara dra halva sitt nypris. Värt att notera är att de nya reglerna omfattar bilar som redan är beställda.

Rabatt för etanolbilar slopas

Dessutom införs en justering gällande etanolbilar, de kommer inte längre att enligt Skatteverket räknas som en miljöbil. Förare till etanolbilar kan därmed inte göra avdrag. Inte heller du som kör en hybridbil som inte kan laddas har rätt att göra avdrag i det nya regelverket.

Elbilar i mellanprisklassen gynnas

De elbilar som kostar närmre miljonen får ett efter 1 juli ett högre förmånsvärde jämfört med tidigare. Istället gynnas elbilar i mellanprissegmentet, de kommer få en skattesänkning på omkring 150 kronor i månaden.

Liknande artiklar

TjänstebilarVisa alla
Tjänstebilar

Byta företagsbilar? Tänk på detta!

2 september, 2022

Tjänstebilar

Vilket yrke kör vilken tjänstebil?

30 april, 2022

Tjänstebilar

Så håller vi reda på alla bilar

22 april, 2022

Tjänstebilar

Utköp av företagets bilar - så gör ni det korrekt

12 februari, 2022

ElbilarVisa alla
Elbilar

Här är kommunerna med flest laddbara bilar

21 mars, 2023

Elbilar

Slopad klimatbonus splittrar svenskarna

15 februari, 2023

Elbilar

Utan bonus ingen elbil?

15 november, 2022

Elbilar

Är det trolleri? En bilmodell har 33 procent längre räckvidd

11 november, 2022

ContactIcon
Kontakt