SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Volvo har snyggaste bilarna

27 september, 2023

Svenskarna har korat Volvo till världens snyggaste bilmärke. Detta efter en omröstning via Kantar Sifo, där över 1400 svenskar fick säga sitt. Men resten, då? Här ser du snygglistans topp 10!

En något förvånande förstaplats, eller?

Över 1 400 svenskar fick frågan: vilket bilmärke har snyggast design? Överlägset flest, hela 13 procent, svarade Volvo. Andraplatsen kneps av Audi, dock med betydligt färre röster (6 %). I rangordning följde sedan Porsche (5 %), BMW (5 %) och Mercedes (4 %).

Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, säger att han är aningen överraskad över resultatet.

– När man pratar om Volvo är det vanligtvis inte designen som kommer upp först. I stället brukar fokus ligga på aspekter som säkerhet, kvalitet och lång livslängd. Men Volvo har en distinkt skandinavisk stil som betonar enkelhet, elegans och funktionalitet. Det är uppenbarligen något som tilltalar oss svenskar, säger han.

Volvoälskarna är kvinnor, yngre och stockholmare

Kvinnorna (13 %) i undersökningen visade något större förtjusning för Volvo än männen (12 %). Annars är det hos den yngre generationen som Volvos design gör störst avtryck. I åldersgruppen 18-34 år anser hela 16 procent att Volvo har det mest tilltalande designspråket, jämfört med endast 8 procent av de som är mellan 56 och 79 år. Men tycke och smak skiljer sig även beroende var i landet man bor.

Stockholmare (15 %) dras klart mer mot Volvo än invånarna i Malmö (7 %), där BMW (8 %) i stället har högre popularitet. Men även på andra platser, som i Småland och på Öland och Gotland får Volvo se sig slagna på designfronten. Här är det i stället Porsches unika och ikoniska design som väcker mest beundran, och med Saab på en överraskande tredje plats. Bland andra framstående sportbilsmärken sticker särskilt Lamborghini ut som lite mer populärt i Göteborg än i andra delar av landet. Göteborg har även störst andel Tesla-fantaster.

Topp 10: Bilmärkena med snyggast design
1. Volvo
2. Audi
3. Porsche
4. BMW
5. Mercedes
6. Lamborghini
7. Tesla
8. Jaguar
9. Saab
10. Volkswagen

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 12–16 januari 2023. Totalt intervjuades 1447 personer i åldern 18–79 år, varav 1020 personer som har tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Liknande artiklar

MarknadskollVisa alla
Marknadskoll

Begbilsrapport: Andra kvartalet starkaste på två och ett halvt år

9 juli, 2024

Marknadskoll

Kunskap, värde och djupa insikter om begagnatmarknaden i fokus på KVD-dagen 2024

30 maj, 2024

Marknadskoll

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Marknadskoll

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

ContactIconKontakt