SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Priserna på begagnade bilar fortsätter uppåt

19 april, 2023

Hushållen deppar och lågkonjunktur väntar sannolikt bakom hörnet, men priserna på begagnade bilar fortsätter uppåt. Under årets tre första månader steg priserna med 6,4 procent. Den största uppgången på ett år.

Inflation, höga räntor och ökad export gjorde att priserna på begagnade bilar fortsatte att stiga under årets första kvartal. Detta visar vår senaste sammanställning.

– Den som hoppades att fynda en begagnad bil i vår blir troligen besviken, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. 

Att fler nu vänder sig till andrahandsmarknaden är det viktigaste skälet till prisökningarna, men också exporten påverkar, menar Odsberg. De senaste 12 månaderna har närmare 120 000 bilar exporterats, en ökning med 20 procent. 

– Inflation och dyrare privatleasing har gjort att nya bilar hamnat utom räckhåll för många konsumenter, och det har ökat efterfrågan på andrahandsmarknaden. Sedan har den svaga kronan och ännu högre priser i Europa fått exporten att skena. Jag tror inte man ska räkna med pressade priser framöver. Den som hoppades att fynda en begagnad bil i vår blir troligen besviken, säger Daniel Odsberg. 

Mest har priserna på bensinbilar gått upp (+7,3 %). På elbilar ses däremot kraftigt sjunkande priser (-9,2 %), det gäller även laddhybrider (-6,2 %). 

– När klimatbonusen togs bort var det många som trodde på ett lyft för begagnatdelen och det kanske vi kommer att se längre fram, men just nu står den kärvare ekonomin i fokus och det är negativt för elbilar som generellt har en högre prisbild. Teslas prissänkningar kan förstås också ha bidragit till nedgången, säger Odsberg. 

Liknande artiklar

MarknadskollVisa alla
Marknadskoll

Begbilsrapport: Andra kvartalet starkaste på två och ett halvt år

9 juli, 2024

Marknadskoll

Kunskap, värde och djupa insikter om begagnatmarknaden i fokus på KVD-dagen 2024

30 maj, 2024

Marknadskoll

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Marknadskoll

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

ContactIconKontakt