SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Efter alla prisrekord – nu sjunker priset på begagnade bilar

13 november, 2023

Begagnade bilar har klarat sig bra under den ekonomiska krisen och har fortsatt att sätta nya prisrekord, men nu kan trenden vara bruten. Vår statistik visar att snittpriset sjönk med 5,6 procent under oktober. Dyrare bilar med prislappar på över 500 000 kronor var de som föll mest i pris – hela 8,6 procent.

Stigande räntor och prisökningar på nya bilar har styrt konsumenterna mot andrahandsmarknaden, som upplevt kraftigt stigande priser det senaste året. Men nu finns tecken på att priserna kan vara på väg ned. I oktober registrerades en prisnedgång på 5,6 procent jämfört med föregående månad i auktionerna på kvd.se. Statistiken baseras på ungefär 20 000 försäljningar årligen, och mäts med hjälp av BPI (Bilprisindex) av vårt systerföretag Bilpriser.se.

Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, påpekar att det är vanligt att priserna sjunker i oktober. Men säsongsvariationen och den något högre medelåldern på de sålda bilarna, som också kunde skönjas, förklarar inte nedgången fullt ut, menar han.

– Även om begagnade bilar har en klar fördel gentemot nya bilar i ekonomiskt tuffare tider är det inte realistiskt att förvänta sig att priserna ska stiga i all oändlighet. Nu är det uppenbart att något har hänt på marknaden, säger han.

Men om vi nu går in i en långvarig nedgångsperiod för priserna på begagnatmarknaden, eller om det bara blir ett tillfälligt hack i kurvan, återstår fortfarande att se, enligt Odsberg.

– Historiskt sett har priserna på begagnade bilar följt bostadsmarknaden och gått upp under våren. Om man tror att detta mönster fortsätter, kan det vara läge slå till nu och dra nytta av en betydande rabatt mot för bara en månad sedan. Men det går inte att bortse från att många människors ekonomiska situation har försämrats avsevärt de senaste 18 månaderna, och att det kan bli ännu tuffare om Riksbanken väljer att höja styrräntan en gång till. Självklart påverkar detta även människors förmåga att investera i en begagnad bil, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Prisras för exklusiva bilar

Främst var det dyrare bilar, med prislappar över 500 000 kronor, som bidrog till nedgången. I denna prisklass sjönk priserna med hela 8,6 procent. För bilar med auktionspriser som sträcker sig från under 100 000 kronor till 300 000 kronor, var prisminskningen mer blygsam. Här handlade det om nedgångar från -1,3 till -1,6 procent. Samtidigt noterades något oväntade ökningar i Bilprisindex (BPI) för bilar i prisklasserna 300-400 tkr samt 400-500 tkr. I båda fallen var dock ökningen mindre än en procent.

– Även om det finns variationer i statistiken kan vi se att det framför allt är dyrare bilar som fallit i pris. När ekonomin blir viktigare, prioriterar människor oftast andra utgifter före dyra bilar. Dessutom är det vanligare att dyrare bilar finansieras med lån, vilket gör dem mer känsliga för ränteförändringar, på samma sätt som bostäder, förklarar Odsberg.

Prisförändring för begagnade bilar, oktober 2023 (Bilprisers index, BPI Momentan*):

1 månad12 månader
Totalt-5,6 % +9,0 %
Under 100 tkr-1,3 %+4,2 %
100-200 tkr-1,5 %+0,8 %
200-300 tkr-1,6 %-1,3%
300-400 tkr+0,1 %+1,4%
400-500 tkr+0,4 %+/-0 %
Över 500 tkr-8,6 %-8,9 %

Fortsatt högt tryck på marknaden

Även om det noteras en nedgång i prisbilden för vissa begagnade bilar är det fortsatt hög efterfrågan på marknaden. Under oktober såldes 2 500 bilar genom marknadsplatsen kvd.se, det är en ökning med 17 procent mot föregående år. Bilarna säljs genom auktion eller fast pris och under månaden noterades 51 bud** per såld bil på auktion.

*BPI Momentan visar den exakta prisutvecklingen månad för månad. Detta är ett känsligt index och skiljer sig från Bilprisers huvudindex, BPI Total, som använder rullande 3-månadersmedelvärden för att jämna ut prissvängningar.

**Bud i nivå som motsvarar minst 85 procent av säljarens minsta försäljningspris på bilen som sälj.

Liknande artiklar

MarknadskollVisa alla
Marknadskoll

Begbilsrapport: Andra kvartalet starkaste på två och ett halvt år

9 juli, 2024

Marknadskoll

Kunskap, värde och djupa insikter om begagnatmarknaden i fokus på KVD-dagen 2024

30 maj, 2024

Marknadskoll

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Marknadskoll

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

ContactIconKontakt