SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Nytt regelverk för ersättning av jobbresor föreslås

18 augusti, 2022

Regeringen har under våren lagt fram förslag om ett nytt regelverk för hur ersättningen av jobbresor beräknas. Förslaget ska nu beaktas men väntas träda i kraft 1 januari 2023.

Förslaget innebär att nuvarande system, som bygger på kostnaden för resan mellan bostad och arbetsplats ersätts med en skattereduktion som i stället baseras på avståndet mellan dessa två.

Skatteavdraget blir 8 kronor per mil men det finns vissa parametrar att ta hänsyn till.

Mindre avdrag för dig i storstad

För att kunna göra avdrag på skatten ska du minst ha 15 kilometer, enkel väg, till jobbet. Om du bor i eller runtomkring Stockholm, Göteborg eller Malmö är avståndet dubbelt så långt, här gäller 30 kilometer enkel väg. En del kranskommuner kommer att räknas som storstad och därmed omfattas av den högre gränsen.

Värt att notera är att de första kilometrarna, dvs 15 respektive 30 kilometer, ska räknas bort. Avdrag kan alltså bara göras på de kilometer som överstiger dessa gränser. Maxersättningen blir 12 mil enkel väg.

Kommuner som ska omfattas av den högre avståndsgränsen

  • Stockholms län: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby och Upplands-Bro kommun.

  • Västra Götalands län: Göteborg, Mölndal och Partille kommun.

  • Skåne län: Burlöv, Lomma, Lund, Malmö och Staffanstorp kommun.

Mindre pengar till elbilar – mer till diesel

Den skattefria milersättningen höjs från nuvarande 18,50 kronor till 25 kronor. Samtidigt höjs avdraget för drivmedel vid resor med förmånsbil från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil, med undantag för förmånsbilar som helt eller delvis drivs av el, där avdraget i stället sänks till 6 kronor per mil.

Fler färdsätt inkluderas

En av nyheterna är att även de som åker kollektivt eller samåker till jobbet kan få ersättning. Den som cyklar kan också få avdrag på skatten, men det förutsätter att avståndet mellan hemmet och arbetsplatsen är större än den nedre avståndsgränsen på 3 eller 1,5 mil, beroende på om du befinner dig i någon av storstäderna eller inte.

Liknande artiklar

Lagar & reglerVisa alla
Lagar & regler

Svenskarna vill ha tillbaka klimatbonusen för elbilar

26 mars, 2024

Lagar & regler

Nytt ekonomiskt stöd för eldrivna lätta lastbilar – detta är regeringens förslag

28 november, 2023

Lagar & regler

Så jobbar vi mot bedrägerier kopplat till export

7 november, 2023

Lagar & regler

Euro 7 – vad innebär EU:s nya utsläppsklass?

3 november, 2023

ContactIconKontakt