SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Har du koll på miljözon 2?

1 september, 2022

Från och med januari 2020 fick kommuner rätt att införa miljözoner med klass 1, 2 eller 3 och snart skärps regelverket för miljözon 2. Hur påverkas ni och era bilar? 

För att förbättra luftkvaliteten infördes för ett par år sedan miljözoner. Regeringen gav kommunerna själva rätt att införa zonerna, där de anser att det behövs. Miljözonsindelningen innebär att endast vissa fordon, som klarar gränsen för mängden kväveoxidutsläpp, tillåts att färdas överallt.  

För personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar som ska färdas i miljözon 2 ställs i dagsläget krav på att de minst ska uppfylla Euro 5, vilket gäller både fordon drivna av bensin eller diesel. 

Regelverket för miljözon 2 är dock på väg att skärpas. Från och med 1 juli 2022 måste fordon drivna med diesel uppfylla Euro 6 för att få köras här. Samma sak gäller för elhybrider och laddhybrider med dieselmotor.  

I dagsläget finns inte miljözon 3 infört någonstans i Sverige. Däremot finns miljözon 1 i flera kommuner, bland annat i Göteborg. Miljözon 2 finns på en plats i Sverige, vid Hornsgatan i Stockholm.

Så vet du om bilen tillåts

Utsläppsgränserna regleras av EU, vilka delar in bilar i olika klasser, beroende på mängden utsläpp. Euro 5 blev ett krav 1 september 2009 och 1 september 2014 tillkom Euro 6. Generellt gäller dessa datum som riktmärke om en bil uppfyller klass 6 eller ej. Om bilen är dieseldriven och äldre än 2014 kan den med stor sannolikhet inte köras i miljözon 2 efter 1 juli 2022.  

För att kontrollera vad som gäller för en viss bil kan du knappa in bilens registreringsnummer i Transportstyrelens verktyg och kika under fliken ”Teknisk data > Motor och miljö”. 

Har ni dieselbilar som är tillverkade tidigare än 2014 är nu ett bra läge att avyttra dessa och samtidigt dra nytta av de i nuläget höga priserna på begagnat.

Liknande artiklar

Lagar & reglerVisa alla
Lagar & regler

Nytt ekonomiskt stöd för eldrivna lätta lastbilar – detta är regeringens förslag

28 november, 2023

Lagar & regler

Så jobbar vi mot bedrägerier kopplat till export

7 november, 2023

Lagar & regler

Euro 7 – vad innebär EU:s nya utsläppsklass?

3 november, 2023

Lagar & regler

Majoritet vill se stadskärnor utan bilar

16 maj, 2023

ContactIconKontakt