SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

Svenskarna känner störst förtroende för Volvo när det gäller elbilar. Men ledningen före elbilsjätten Tesla är knapp, visar vår Sifo-undersökning.

En del kanske förväntade sig att marknadsledande Tesla skulle vara den biltillverkare som samlade mest förtroende när det kommer till elbilar, men i själva verket är det Volvo. Tesla ligger dock inte långt efter. Det skiljer endast decimaler mellan de två. I undersökningen svarade 19,8 procent att de känner mest förtroende för Volvo, medan 18,9 procent valde Tesla.

Att Volvo är det märke som flest känner förtroende för tror Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil, beror på att det är ett märke vi svenskar sedan länge förknippar med trygghet, säkerhet och driftsäkerhet.

– Volvo har varit synonymt med bilar av hög kvalitet i nästan hundra år. Nu förväntar sig många att de ska hålla samma standard även när det gäller elbilar, säger han.

Bakom Volvo och Tesla är det sedan ett ganska stort hopp ner till Volkswagen och Toyota som delar på tredjeplatsen (12 %). Volvoägda Polestar intar femteplatsen (10 %) och Kia (9 %) är på sjätte plats.

Med undantag från Tesla och Polestar verkar dock förtroendet för rena elbilstillverkare vara lågt. Märken som Nio, BYD, Lynk & Co, MG och Maxus mottog inga röster alls.

– Dessa elbilsmärken har bara varit på den svenska marknaden i några år, i vissa fall endast ett år. Det är naturligtvis en jättestor skillnad mot Volvo, ett märke som nästan alla svenskar har en relation till. Att etablera förtroende tar tid, säger Daniel Odsberg.

Av tidigare undersökningar som Kvdbil gjort framgår att de största orosmolnen kring elbilar, vid sidan om tillgången på laddstolpar, rör batteriernas livslängd, räckvidd och påverkan av kyla.

Bilmärkena som leder förtroendeligan för elbilar

1. Volvo (20 %)
2. Tesla (19 %)
3. Volkswagen (12 %)
3. Toyota (12 %)
5. Polestar (10 %)
6. Kia (9 %)
7. BMW (4 %)
8. Audi (3 %)
8. Mercedes Benz (3 %)
10. Skoda (2 %)

Frågan som ställdes var: Vilket bilmärke har du störst förtroende för när det kommer till elbilar?

Mest sålda elbilsmodellerna på begagnatmarknaden under 2023

1. Tesla Model 3
2. Nissan Leaf
3. Kia Niro
4. BMW I3
5. Volkswagen ID.3
6. Reanult Zoe
7. Audi E-Tron
8. Volkswagen ID.4
9. Polestar 2
10. Volvo XC40

Källa: Vroom


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 4–8 januari 2024. Totalt intervjuades 1316 personer i åldern 18-79 år, varav 1055 med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Så håller 10 vanliga elbilar sitt värde

22 januari, 2024

ContactIconKontakt