SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

  • ArtiklarNextIcon
  • ElbilarNextIcon
  • Omställningshindret: Få kan ladda bilen hemma

Omställningshindret: Få kan ladda bilen hemma

15 mars, 2022

Intresset för att köra elbilar är rekordstort, men enligt en undersökning saknar 6 av 10 svenskar fortfarande möjlighet att ladda bilen hemma.

Att ställa om från fossildrivet till elektrifierade bilar är något som framhålls som en av de viktigaste aktiviteterna i klimatarbetet. Ändå är det brist på offentliga laddstationer och många uppger att de inte har möjlighet att ladda elbilen hemma. Enligt en ny undersökning där vi frågat svenskarna om sin laddmöjlighet i hemmet är det endast 29 procent som uppger att de kan ladda bilen på hemmaplan.

– Att enkelt kunna ladda sin elbil när man sover, är på jobbet eller på resan är en förutsättning för att fler ska vilja byta till elbil, så det här är dåliga nyheter för klimatmålet och omställningen, säger Daniel Odsberg, försäljningschef hos oss på Kvdbil.

Lägenhetsinnehavare säger att de faktiskt inte vet huruvida de kan installera en laddstolpe eller ej.

Stor skillnad beroende på hur du bor

Samtidigt menar många villaägare att de enkelt kommer kunna ordna med en laddstolpe – när det väl är dags att införskaffa en elbil. De som bor i lägenhet uppger däremot att det inte är lika enkelt att fixa en egen laddmöjlighet. Osäkerheten är stor hos båda grupperna, både villaägare och lägenhetsinnehavare säger att de faktiskt inte vet huruvida de kan installera en laddstolpe eller ej.

– Man kanske inte har någon parkeringsplats eller så stöter man på byråkratiska problem när man vill få en laddstolpe installerad. Vi vet att regeringen är på frågan, men det skulle behöva gå mycket snabbare. I en del länder finns det något som heter ”right-to-charge-law”, som innebär att du inte kan bli nekad att installera en laddstople på din parkering så länge du själv står för kostnaden. Det kanske vore något även för Sverige att ta efter, säger Daniel Odsberg.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Liknande artiklar

ElbilarVisa alla
Elbilar

Elbilar: Svenskarnas krav på räckvidd oförändrade – trots ökad kapacitet

29 april, 2024

Elbilar

5 tips till dig som ska köpa begagnad elbil

25 mars, 2024

Elbilar

Lista: Kommunerna med flest elbilar

26 februari, 2024

Elbilar

Svenskarnas förtroende för elbilar – Volvo före Tesla

20 februari, 2024

ContactIconKontakt