SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Vilket yrke kör vilken tjänstebil?

30 april, 2022

Går det att gissa vilket yrke en person har baserat på vilken modell hen kör som tjänstebil? Om ja, vem tror du kör en Tesla och vem kör en VW Passat?

Volvo, Volvo, Volvo, en gnutta Volkswagen och en smula BMW. Ungefär så ser fördelningen ut över vilka tjänstebilar vi kör i Sverige. Den typiske tjänstebilsföraren är en medelålders man boende i en kranskommun till en av våra storstäder och arbetar exempelvis som säljare. Men om vi gräver lite djupare går det att dra slutsatser om vilka tjänstebilar som är vanligast inom olika yrken.

Transportbranschen skiljer sig från byggsektorn

Att en snickare oftast kör en skåpbil eller pick-up som arbetsbil är inget nytt. Kikar vi på vad denna yrkesgrupp kör som tjänstebil sticker Volkswagen Passat och Volvo V90 ut som vanliga bilar. Även de som arbetar inom byggsektorn med mark- och grundarbeten kör ofta en Passat eller V90 som tjänstebil. De som bygger hus då? Jodå, även inom denna yrkesgrupp är Volkswagen Passat och Volvo V90 de vanligaste bilarna. Jobbar du inom transportsektorn är det mer sannolikt att du kör en Mercedes E-klass, jämfört med typiske snickaren eller markarbetaren.

Typiske konsultbilen

När vi byter bana och kikar på en helt annan yrkesgrupp dyker två andra bilar upp på topplistan. Den näst vanligaste bilen om du konsultar inom företagsvägledning är Tesla 3. På tredje plats hittar vi Volvo V60 och även på plats nummer fem hittar vi Tesla, då i form av deras Model S.

Röd tråd genom flera branscher

Det går faktiskt att hitta en gemensam favorittjänstebil oavsett om du arbetar som snickare, uthyrare av lastbilar eller är en så kallad Managementkonsult: Volvo XC60 verkar vara poppis inom många olika branscher! Och möjligen är det en lågoddsare, Volvo XC60 ligger ofta i topp över Sveriges mest sålda bil och bara hittills i år har vi på Kvdbil sålt 563 exemplar av den populära suven.

Källa:
SCB
Vroom

Liknande artiklar

TjänstebilarVisa alla
Tjänstebilar

Så visar vi upp era bilar

7 december, 2023

Tjänstebilar

Byta företagsbilar? Tänk på detta!

2 september, 2022

Tjänstebilar

Så håller vi reda på alla bilar

22 april, 2022

Tjänstebilar

Nya förmånsregler för miljöbilar

4 april, 2022

ContactIconKontakt