SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Trafikbeteenden som stör oss mest

5 juli, 2023

Farliga omkörningar och trafikanter som pratar i mobiltelefon är några av svenskarnas minst omtyckta trafikbeteenden. Det visar vår senaste Sifo-undersökning. Nedan listar vi fyra typer av förarvanor som stör oss mest. 

Det är viktigt att bibehålla lugnet i trafiken för att minska risken till olyckor. Men i princip alla har hamnat i situationer där våra medtrafikanter betett sig vårdslöst. Därför frågade vi 1145 svenskar om beteenden de blir mest irriterade över när de kör bil. 

Farliga omkörningar

Du har kört bakom den långsamma lastbilen i flera mil och blir stressad av den kö som håller på att bildas bakom dig. Då gör du det som du inte borde göra – en oplanerad och smått farlig omkörning. Du hinner precis förbi men när strålkastare blinkar i backspegeln förstår du att handlingen inte var omtyckt av bakomliggande trafikanter. Farliga omkörningar är nämligen det vi stör oss mest på i trafiken. Hela sju av tio (68%) uppger att trafikhandlingen är den värsta. Fler kvinnor (76%) blir irriterade av detta än män (60%). 

Pratar i mobilen under bilkörning

En annan sak vi stör oss på är när vi ser andra bilister använda telefonen i trafiken. Drygt sex av tio (62%) uppger detta som mycket irriterande, vilket inte är så konstigt eftersom det är olagligt sedan 2018. Då inrättades lagen som förbjuder oss från att använda telefonen om det kräver att du håller den i handen. Det är bra kan man tycka, för enligt Transportstyrelsens undersökning från 2017 hade 10 procent varit med om incidenter i samband med mobilanvändning.  

Okunniga cyklister

Ilskan mot cyklister som inte följer trafikreglerna är också stor. Ungefär hälften (49%) svarar att cyklisternas okunskaper om trafikregler stör dem mest. Här sticker den äldsta åldersgruppen ut. Mer än hälften (56%) av de äldre uppskattar inte beteendet jämfört med 42 procent av personer i medelåldern. Om cyklister känner samma ilska mot okunniga bilister vågar vi dock inte uttala oss om!  

Åka mot rött

Att ignorera ett rött trafikljus är, inte helt otippat, ett störande trafikbeteende. Det tycker i alla fall drygt två av fem (42%) svarande. Även här sticker den äldsta åldersgruppen ut. Majoriteten (52%) av de äldre stör sig medan irritationen inte är lika utbredd bland yngre (36%) och medelålders (38%). Kör du mot rött ljus riskerar du inte bara arga medtrafikanter och allvarliga olyckor. Det är ju som alla vet olagligt vilket kan resultera i böter på 3000 kronor och indraget körkort. 

Hela listan med störiga beteenden:

  1. Farliga omkörningar: 68 % 

  2. Trafikanter som talar i telefon/mobilsurfar när de kör bil: 62 % 

  3. Cyklister som inte följer trafikregler: 49 % 

  4. Trafikanter som inte respekterar rödljus: 42 % 

  5. Gående som går ut i körfältet: 33 % 

  6. Trafikanter som inte stannar vid övergångsställen: 33 %

Liknande artiklar

MarknadskollVisa alla
Marknadskoll

Begbilsrapport: Andra kvartalet starkaste på två och ett halvt år

9 juli, 2024

Marknadskoll

Kunskap, värde och djupa insikter om begagnatmarknaden i fokus på KVD-dagen 2024

30 maj, 2024

Marknadskoll

Beteendena som får oss att se rött i trafiken

24 maj, 2024

Marknadskoll

Begbilsrapport: Fler affärer och högre priser i första kvartalet

17 april, 2024

ContactIconKontakt