En lägesrapport över begagnatmarknaden

Priskollen maj 2021

Efter höstens kraftiga uppgång har prisutvecklingen under våren varit lite mer dämpad. Samtidigt finns det tidiga tecken på att prisnivåerna ökar igen. – Om jag gick i köptankar skulle jag inte vänta. Ingenting tyder på att det kommer bli billigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Nya rekordnivåer för begagnade bilar

Hög efterfrågan och lågt utbud fortsätter att sätta sina spår på marknaden för begagnade bilar. Priserna på begagnade bilar har stigit med 12,6 procent de senaste 12 månaderna.

– Den som köpte en begagnad bil för ett år sedan gjorde en mycket bra affär, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil. Det är precis som på bostadsmarknaden, intresset är enormt och ett lågt utbud driver upp priserna. Men de senaste månaderna har prisuppgången bromsat in något. Hittills i år är uppgången måttfulla 2,7 procent. Samtidigt står maj månad för nästan hela uppgången, vilket skulle kunna vara en indikation på att priserna håller på att ta fart igen.

Högre skatt på nya malusbilar

– Under hösten 2020 steg priserna brant och för en del av köparna har det nog tagit lite tid att acceptera den högre prisbilden, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. Förstärkningen av bonus malus tror jag också spelar in. Många passade nog på att köpa en ny malusbil innan skatten på dessa höjdes och det påverkade andrahandsmarknaden negativt. Nu när reglerna trätt i kraft är läget det omvända. Med högre skatter på nya malusbilar ökar efterfrågan på andrahandsmarknaden. Så har det sett ut varje gång bonus malus-systemet justerats, säger Daniel Odsberg.

Global komponentbrist

Men det finns även andra saker som skulle kunna gynna andrahandsmarknaden och leda till högre begagnatpriser, menar Daniel Odsberg. Han nämner den globala bristen på halvledare som tvingat många bilproducenter att dra ned produktionstakten.

– Bristen på halvledarkomponenter slår hårt mot fordonsindustrin och läget ser ut att kunna förvärras. När nybilshandeln inte längre kan möta efterfrågan kommer kunderna att vända sig till andrahandsmarknaden och det utbud som finns där. Om jag gick i köptankar skulle jag inte vänta. Ingenting tyder på att det kommer bli billigare, säger han.

Prisökningar i vågorna av bonus-malus

Sedan bonus malus-systemet infördes 1 juli 2018 har priserna stigit med 31,2 procent.

Prisförändring (%) Senaste månaden 12 månader Sedan bonus-malus
juli 2018
Totalt +1,8 +12,6 +31,6
Bensin +5 +15,7 +42,7
Diesel +2 +11,3 +27,3

Topp tio mest sålda bilmodellerna maj 2021

 1. VW Passat	
  
  1. VW Golf	
   
   1. Volvo XC60	
    
    1. Volvo V90	
     
     1. VW Transporter	
      
      1. Volvo V60	
       
       1. VW Caddy	
        
        1. Ford Transit	
         
         1. BMW 3-serien	
          
          1. BMW 5-serien
           

ContactIcon
Kontakt