Vi summerar 2021

Priskollen 2021

2021 blev minst sagt ett annorlunda år på begagnatmarknaden. Prisbilden gick från en all-time-high-nivå till ytterligare rekordnivåer. Men vilka bilmodeller har gynnats mest och hur ser utsikterna ut just nu? Vi summerar året och blickar framåt.

Hur förändrades prisbilden under 2021?

Under 2021 såg vi en uppgång om cirka 7,6 procent i prisnivå totalt på begagnatmarknaden i jämförelse med år 2020. I jämförelse med 2019 har priserna i snitt stigit 17,6 procent. Sett till drivmedel är motsvarande siffra en ökning om cirka 11,8 procent för bensinbilar och 5,7 procent för dieselbilar jämfört med 2020. Bland elektrifierade fordon är prisnivån förhållandevis oförändrad men på höga nivåer.

Prisnivåer per kaross

Fördelat på karosstyp är det tydligt att halvkombis och sedaner är de stora vinnarna under året. Något som har både med pandemin och elektrifieringen att göra.

Kaross Uppgång prisnivå under 2021
Coupé +3,6%
Halvkombi +9,2%
Kombi +7,9%
Sedan +13,4%
SUV +2,5%

”Vi har sedan pandemins början sett hög efterfrågan på mindre bilar, framförallt halvkombi. Utbudet förmår inte möta efterfrågan vilket pressar upp priset. Gällande sedanmodeller ska man ha i åtanke att en förhållandevis stor andel av elbilarna på begagnatmarknaden är just sedaner. Elbilar är i genomsnitt dyrare än fossildrivna modeller och det kan förklara prisökningen hos gruppen sedaner”, säger Karl Wahlin, analytiker på Bilpriser.

Utsikter för 2022

Allt tyder på att prisnivån kommer att vara fortsatt stabil och hög under 2022. Möjligen kan vi möta en sättning under senare halvan av året, när leveransen av nybil kan ha hämtat sig.

ContactIcon
Kontakt