Volvo godkänner HVO100

Efter tester med taxibilar ger nu Volvo klartecken till att köra nyare bilar på det fossilfria bränslet HVO100.

Dieselutmanaren HVO har fått både ris och ros. Å ena sidan har den tillverkning som är kopplad till palmoljan starkt kritiserats. Men å andra sidan skulle HVO100 kunna ersätta bränslen med höga koldioxidutsläpp och då utge ett fungerande alternativ till fossila bränslen. Dessutom hittar forskarna löpande nya källor för utvinning, som inte är lika kontroversiella som palmoljan.

Få bilmärken har godkänt

Hittills har relativt få bilmärken godkänt att deras bilar tankas med HVO100, men Peugeot, Citroen och Nissan har tidigare gjort tummen upp. Volvo har under en tid genomfört tester med taxibilar och utifrån dessa tester har man nu nu beslutat att godkänna bränslet även för privatbilister.

Gäller enbart vissa modeller

Klartecken ges till volvoägare i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Värt att notera är dock att godkännandet endast gäller nyare volvobilar och som produceras just nu. De ska vara baserade på antingen CMA- eller SPA-plattformen och ha de fyrcylindriga motorerna D3, D4 eller D5.

Dessa modeller är godkända för att tankas med HVO100:

  • XC90 från 2015
  • S90, V90, V90 Cross Country från 2016
  • XC60 från 2017
  • V60, V60 Cross Country från 2018
  • XC40 från 2018

Kör du en äldre bil, men med samma modellbeteckning som ovan är den alltså inte godkänd att tankas med HVO100. Om detta är starten för att fler bilmärken som står och tvekar (däribland BMW) ger klartecken, det återstår att se!

Vad är HVO?

HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och görs på växtoljor och slaktavfall. Det fossilfria, förnyelsebara bränslet HVO100 sänker utsläppen av växthusgasen koldioxid (CO2) med upp till 90 procent.

ContactIcon
Kontakt