Så kör du säkert i mörker

När dagarna blir allt kortare är mörkerkörning plötsligt en del av vardagen för många av oss. Har du koll på hur du kör säkert och hur du bör anpassa dina körvanor under vinterhalvåret? Vi har samlat våra bästa tips.

1. Sätt dig inte bakom ratten om du är trött

En viktig punkt i vilket ljus du än kör i men desto viktigare när ljusförhållanderna är dåliga. Tänk på att du anstränger dig mer när du kör i mörker och därmed blir trött betydligt snabbare än om du kör i dagsljus. Måste du köra och känner dig trött så ta en power-nap på tio minuter innan du sätter dig bakom ratten.

2. Pausa oftare än du tror

Pausa mera! Stanna ofta, andas frisk luft och rör på kroppen för att få igång blodcirkulationen ordentligt. Passa även på att dricka vatten när du pausar så att du kommer ihåg att hålla dig återfuktad.

3. Ha inte för varmt i bilen

När det är kyligt ute kan det locka att ha det varmt och skönt inne i bilen. Men var uppmärksam på temperaturen då en för varm bil kan göra dig sömnig och dåsig.

4. Sänk farten & håll avstånd

Har du någon gång upplevt känslan av att ett objekt bara "dyker upp" i körbanan när det är mörkt ute? När sikten försämras har du längre reaktionstid om något skulle hända och därför blir just kombinationen att hålla avståd och att hålla ner hastigheten extra viktig.

5. Håll dig aktiverad

För att hålla dig alert när du kör längre sträckor tipsar vi om att lyssna på musik du gillar, tugga tuggummi eller att helt enkelt bara prata med personen bredvid dig. Om du kör själv kan du ringa upp en kompis! Via handsfree, såklart.

6. Investera i extraljus till bilen

Kör du ofta längre sträckor eller under de mörkaste timmarna på dygnet? Då kan det vara värt att investera i extra belysning till bilen för bättre sikt.

ContactIcon
Kontakt