SwedishFlagIconSvenska

Sälja på Kvdbil

Frågor & svar

Kontakta oss

Din gamla bil – klimatsmartare än en ny miljöbil?

Extrem hetta och rekordmånga skogsbränder fick tankarna att vandra oroligt hos svenskarna – inte minst hos bilförarna – och en del uppger nu att de vill bidra genom att byta till en miljöbil.

En aspekt att ha i åtanke innan man köper en ny bil är emellertid att det är mer än bränsleutsläppet som påverkar hur miljövänlig den är. Forskning visar att en ny bil totalt sett innebär större miljöskada eftersom den redan under själva produktionen förorsakat så stora utsläpp*.

När kvdbil.se i september i år frågade bilförare om och hur den varma sommaren med efterföljande klimatdebatt påverkat deras sätt att använda bilen svarade hela 26 procent ja. De flesta har börjat köra mindre eller miljösmartare medan en del uppger att de har eller kommer att köpa en miljöbil.

Att byta till en bil som lämnar mindre utsläpp skulle kunna ha en positiv miljöpåverkan. Samtidigt ska man vara medveten om att konsumtionen av nytt – när det gäller bilar som med allt annat – kommer att påverka klimatet och att begagnat ofta är det mest hållbara valet.

Mike Berners-Lee, ledande expert på koldioxidutsläpp och forskare vid Lancaster University, kan en ny elbil släppa ut mer koldioxid än en gammal bensinbil. Katja Tasala Gradin, som är doktorand på KTH och som forskar på produkters totala klimatpåverkan, hävdar också att det är bättre för miljön att köra en gammal bil än en ny. Detta eftersom man måste titta på hela livscykelperspektivet snarare än bara själva användningsperioden och att det finns många komponenter – inte minst elbilarnas litiumjonbatterier – som vid produktionen av en elbil har haft en negativ påverkan på miljön. Detta framkommer av en artikel publicerad på svt.se i maj 2016.*

Så är du en av dem som efter sommarens klimatdebatt vill bidra genom att byta till en miljöbil, tänk en extra gång innan du köper en helt ny. Supermiljöpremier och uteblivna fordonsskatter må locka plånboken, men är det miljön du vill gynna kan det vara en god idé att satsa på en begagnad elbil eller en annan begagnad bil som är mer bränslesnål än den du har idag.

3 tips för miljötänk vid köp av begagnad bil

  • Välj en bil som drar lite bränsle, förslagsvis en mindre bil. Skillnaden i utsläpp kan vara betydande mellan en stor SUV och en småbil.

  • Kolla däcken. Ett miljöanpassat däck med lågt rullmotsånd kan minska bränsleförbrukningen. Att ha rätt lufttryck och mönsterdjup kan också minska bilens miljöpåverkan.

  • Kolla serviceboken så att servicen är gjord. Fel och brister såsom icke bytta tändstift eller filter kan påverka bränsleförbrukningen.


*Källor:
svt.se/nyheter/vetenskap/gammal-bil-kan-vara-miljovanligare-an-ny


gronabilister.se/fakta-bil-miljo/du-avgor-bilens-bransleforbrukning/dacktryck-och-dacktyper


mynewsdesk.com/se/kvdbil/pressreleases/saa-har-klimatdebatten-paaverkat-bilaegarna-2710859Tillbaka till Nyheter
Tillbaka till "Miljöbilar"

ContactIconKontakt