När fler och fler köper laddbara bilar ökar naturligt behovet av tillgång till laddning. Samtidigt går teknikutvecklingen inom laddning framåt och fler aktörer dyker upp på marknaden. Vi tog oss en pratstund med en expert på ämnet och fick bland annat reda på hur man laddar en bil på bästa sätt.
De senaste åren har både de traditionella elbolagen och nya uppstickare gett sig in på marknaden för laddning av bilar. Vi på Kvdbil har nyligen inlett ett samarbete med Göteborgsföretaget ChargeNode, som tillhandahåller laddning för laddbara bilar på våra anläggningar. Deras mjukvara, som är unik på marknaden, fördelar tillgänglig laddeffekt bland annat baserat på önskad laddning, antal inkopplade bilar och deras laddkapacitet. Detta innebär att man kan ladda bilen utan att behöva öka effektuttaget på den fastighet som laddskåpet är kopplat till.
För att ladda bilens batteri på ett så skonsamt sätt som möjligt ska batteriet inte ständigt vara fulladdat, enligt Kristian Sandahl, VD på ChargeNode. Och det ska inte heller vara urladdat för ofta. Någonstans däremellan är att föredra - att ”småladda” bilen - funkar faktiskt, ur ett batterihälsoperspektiv, väldigt bra. Däremot ska man undvika att ladda i vanliga stickkontakter, då riskeras slitage på kontakten eftersom den inte tål den höga värme som alstras, säger Kristian.
Kristian berättar att många han pratar med, än så länge avvaktar med att köpa en bil som helt drivs av el. Dels av kostnadsskäl, dels för att man ställer sig tveksam till tillgången på laddstolpar. Går man i köptankar tipsar han om att tänka till på vilket behov ens vardagliga körning ska täcka. Har man exempelvis enbart ett par mil till jobbet kan en laddhybrid vara ett utmärkt alternativ. Under dessa omständigheter kör man cirka 80 procent av den årliga sträckan på el, vilket såklart minskar klimatavtrycket jämfört med likvärdig körning med fossilt bränsle. Man behöver inte tänka ”elbil eller ingenting alls”, menar därför Kristian Sandahl.
Exempel på uttag som kopplas till centraliserad laddare. Foto: ChargeNode
En aspekt att ha med sig om man funderar på att skaffa en laddbar bil är att 90 % av laddningen sker hemma eller på jobbet. Varav övrig 10 procent sker genom exempelvis publika stolpar eller vid traditionella bensinstationer, säger Kristian. Detta har bidragit till att många arbetsgivare numera lockar med laddstolpar som förmån. Kristian påpekar också att även om majoriteten av laddningen sker hemma eller vid ens arbete är övriga 10 procent minst lika viktig. Och det är gällande dessa procent som debatten om den svenska infrastrukturen rör. Många anser att antalet laddstolpar med snabbfunktion är alldeles för få och avstånden mellan stolparna i Sveriges norra delar är för långa.
En sak är dock säker. Efterfrågan på både laddbara bilar och smarta lösningar för att ladda dessa lär öka för varje år som går.
Startade: i Göteborg 2018
Har patent på: en centraliserad och skalbar laddteknik där laddning fördelas ut till fler p-platser utan behov av separat laddare på varje p-plats
Kunder i urval: Varberg Energi, ESS Group, Kvdbil och Hills Golf och Sports Club
I deras DNA: ” Att skapa ett fossilfritt samhälle med hjälp av innovativa laddlösningar för storskalig elektrifiering.”
Kontakt: chargenode.eu/
Tillbaka till elbilar
Hej! Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till oss.
Ring oss, skicka e-mail eller chatta.